Prima manevra orbitala la nivel de Cubesat
16-07-2018 03:31
Aminteam in articolele noastre anterioare de dubla misiune MarCO, care insoteste ultimul robot martian trimis de NASA in spatiu.

Prima misiune Cubesat interplanetara, a reusit la sfarsitul lunii mai, prima corectie de orbita din aceasta clasa. Sistemul de propulsie de la bordul fiecarui nanosatelit, denumit Mips (Micro CubeSat Propulsion System), produs de compania Vacco, ce foloseste un gaz comprimat numit R236FA, similar celor din stingatoarele de foc, a fost activat cu succes, modificand traiectoria, pentru o interceptie a planetei rosii undeva la sfarsitul lunii noiembrie.
Sistemul foloseste 8 motoare de 25 mN si doua rezervoare (unul pentru stocarea combustibilului si altul pentru vaporii generati), cantarind in total nu mai mult de 3.5 kg (din 14 kg cat are fiecare satelit).
Sistemul de control al orientarii, denumit ‘fleXible Attitude Control Technology’ este construit de Blue Canyon si include senzori inertiali, senzori solari, o camera stelara si roti de reactie, o echipare putin intalnita in aceasta clasa.



Pamantul surprins de la bordul lui MarCO B


InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180507152939

InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 2. Directia Marte
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180712232132
 
Credit NASA

jQuery Menu by Apycom