Cel mai greu satelit telecom
30-07-2018 23:05
In urma cu 8 zile compania americana SpaceX stabilea un nou record, ridicand pe orbita, cu ajutorul rachetei sale Falcon 9, cel mai greu satelit de telecomunicatie de pana acum.
Lansarea a avut loc de la complexul 40 al bazei spatiale din Cape Canaveral la 05:50 GMT si 33 de minute mai tarziu incarcatura se separa cu succes de treapta a doua a rachetei, incepandu-si misiunea in spatiu.

Traiectoria de transfer a fost una 244 km x 17871 km x 27 de grade inclinatie, asa dupa cum se poate observa, cu apogeul destul de departe de inaltimea geostationara, tocmai datorita masei satelitului dar si a scenariului de zbor, care a impus recuperarea treptei intai pe barja Of Course I Still Love You.
Si asta in pofida folosirii versiunii Block 5 a lui Falcon 9, practice varianta sa cea mai performanta.
Aceasta limitare a apogeului (reamintim ca in general Falcon 9 zboara spre GEO pe traiectorii GTO sau super sincrone) este una acceptata de proprietarul satelitului, mai ales ca la bord se regasesc patru motoare ionice, care pot compensa fara penalizari de combustibil – astfel ca durata de viata estimata ramane undeva la 15 ani.
Cu ajutorul propulsiei electrice, pozitia geostationara finala (63 de grade longitudine vestica), va putea fi atinsa undeva la sfarsitul lunii august.

Telstar 19 Vantage sau pe scurt Telstar 19V, cantareste 7075 de kg si apartine operatorului Telesat. El a fost construit de SS/L (Space Systems/Loral), astazi parte a grupului Maxar Technologies, pe standardul SSL-1300, unul foarte popular in industria de telecomunicatii.
Echipat cu transpondere in banda Ku si Ka, el va opera in tandem cu Telstar 14R, un satelit din 2011. Trebuie spus si ca o parte a capacitatii va fi inchiriata catre Hughes Network Systems LLC si Bell Canada.


Compania Telesat cu sediul in Ottawa Canada este unul din liderii de pe piata internationala a telecomunicatiilor detinand o flota proprie de 13 sateliti la care se adauga inca 13 sateliti apartinand altor operatori dar care sunt de asemenea sub controlul Telesat.

Experienta de peste 40 de ani in domeniul spatial (primul satelit Telstar1 fiind lansat in 1962) este reflectata de multitudinea pozitiilor orbitale detinute: la 118.7 grade vest, 111.1 grade vest, 107.3 grade vest, 82 grade vest, 72.7 grade vest, 63 grade vest, 37.5 grade vest, 15 grade vest, 76.5 grade est si 138 grade est.
Telesat este detinuta prin asociere de Loral Space Communications Inc. si departamentul de pensii publice al Canadei.


Brosura oficiala Telesat cu acoperirea satelitului Telstar 19 Vantage
https://www.telesat.com/sites/default/files/telesat/brochures/telesat_satellitebrochure_telstar19v_a4_2.pdf


Flota Telesat
https://www.telesat.com/sites/default/files/telesat/brochures/global_satellite_resources_brochure_a4_5.pdf


Credit SpaceX/Telesat


jQuery Menu by Apycom