26 de sateliti Galileo in spatiu. La un pas de, dar totusi nu inca la acoperirea globala
01-08-2018 13:35
Numarul satelitiilor pentru sistemul european de navigatie Galileo a ajuns la 26, dupa o lansare realizata din Guiana Franceza de Arianespace pentru Comisia Europeana.
O racheta Ariane 5 in versiunea ES (care de altfel va fi si retrasa de pe lista Arianespace dupa acest zbor) a transferat pe 25 iulie, direct intr-o orbita MEO (planul B al constelatiei, la altitudinea de 22922 km) 4 sateliti Galileo. VA 244 s-a intins pe durata a 3 ore si 56 de minute si a inclus doua activari ale treptei superioare EPS.

Purtand indicativele 23,24,25 si respectiv 26, sau asa cum ne-a obisnuit CE sa ii numeasca dupa numele unor copii din tarile member UE, Anna, Ellen, Samuel si Tara, ei incheie faza preliminara a programului FOC (full orbit capability) ce includea, pe langa primele 4 platforme demonstrative IOV (In-Orbit Validation) , alti 22 de sateliti operationali - in total 10 lansari, 7 cu Soyuz 2 1b si alte 3 cu Ariane 5.
Si un ritm industrial nemaiatins pana acum in Europa, cu 22 de sateliti construiti si lansati in ultimii 4 ani.

Daca primii fusesera construiti de EADS, ceilalti au fost proiectati si integrati in Germania de catre compania OHB in colaborare cu englezii de la SSTL.
Pentru a coordona programul Galileo, unul in valoare de peste 10 miliarde de euro, Comisia Europeana a infiintat European Global Navigation Satellite Systems Agency, o agentie cu sediul in Praga.
Trebuie spus ca operarea satelitiilor se va face in perioada urmatoare din Toulouse, de catre o echipa a Agentiei Spatiale Franceze CNES, apoi ei vor fi transferati in sudul Germaniei, unde exista un centru specializat pentru controlul de rutina al constelatiei.

Chiar daca este doar la un pas de acoperirea globala, Galileo nu reuseste inca sa egaleze vechile sisteme GPS sau Glonass. Din cei 26 de sateliti din spatiu, 2 sunt in orbita gresita (ne amintim de incidentul din august 2014), iar unul din primele prototipuri a suferit o defectiune permanenta la antene, nefiind operationali. Deasemenea mai multe platforme au probleme la ceasurile atomice de la bord.
Cu 3 planuri orbitale a cate 8 sateliti, Galileo are nevoie de un minim de 24 de sateliti pentru a atinge acoperirea globala.


Credit EU/GSA


jQuery Menu by Apycom