Prima reutilizare a unei rachete Falcon 9 Block 5. Cale libera spre profitabilitate
08-08-2018 15:09
O racheta Falcon 9 de ultima generatie (Block 5) a fost lansata luni 6 august de la Cape Canaveral, cu un satelit de telecomunicatii la bord. Treapta intai a fost recuperata cu succes pe barja OCISLY in largul oceanului Atlantic.

Misiunea cu numarul 15 pe anul in curs, marcheaza practic prima reutilizare a unei trepte intai de tip Block 5 si implicit intrarea SpaceX intr-o noua faza: maturitatea tehnologica si rutina care ar trebui nu doar sa acopere investitiile in cercetare si dezvoltare de pana acum, dar si sa aduca profitabilitatea mult dorita.
In teorie ar fi posibile pana la 10 zboruri succesive fara nici un fel de reconditionare si pana la 100 de zboruri in caz ca se executa proceduri de intretinere a echipamentelor, Elon Musk afirmand recent ca oricum ele vor fi ‘moderate’.

Treapta intai, cu numarul serial 1046 mai zburase in mai cu un alt satelit din Bangladesh, de altfel debutul versiunii Block 5 pentru Falcon 9. De atunci alte doua rachete de acest fel mai fusesera lansate: treptele intai cu numerele serial 1047 si 1048.
Trebuie sa mai spunem ca pe ansamblu este recuperarea cu numarul 28 pentru compania americana.

Misiunea Merah Putih a avut ca scop inlocuirea satelitului indonezian Telkom 1, lansat in 1999 si care a suferit niste defectiuni tehnice iremediabile anul trecut. Ca si acesta din urma, Merah Putih va avea o durata de viata de 16 ani si va fi operat de PT Telkom.
El a fost construit de SSL in Palo Alto, California, pe standardul LS1300, cantareste 5.8 tone si vine echipat cu 60 de transpondere in banda C, cea mai mare parte cu acoperire in Asia de sud est (satelitul va fi instalat la 108 de grade longitudine estica).
Redenumit Telkom 4, este al cincilea satelit construit de compania din Indonezia si primul be baza popularei platforme LS1300: Telkom 1 este un satelit din clasa A2100, Telkom 2 este un Star 2, Telkom 3 (pierdut la lansare si inlocuit ulterior cu Telkom 3S) este un Ekspress 1000N iar inlocuitorul 3S un Spacebus 4000B2.


Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom