Recordul de lansari chineze cade din nou
28-08-2018 13:34
23 de lansari intr-un singur an, cu un procentaj de reusita de 100%, este (pana in acest moment) noul record al programului spatial chinez. Insa, cum suntem abia la sfarsitul lunii august, cu siguranta nu acesta va fi numarul final.
Vechiul record, din 2016, era de 22 de zboruri.

Nu este o surpriza pentru ca in ultimii 10 ani, China a crescut constant, reusind sa urce la varful ierarhiei si sa detroneze Rusia, intr-un domeniu dominat de aceasta pentru o lunga perioada de timp.
Lupta pentru suprematie se da in acest moment cu SUA, de la inceputul anului pana acum, cele doua tari schimband intre ele de mai multe ori prima pozitie (americanii au astazi 22 de zboruri reusite).

Merita mentionat si un alt aspect: aceasta din urma lansare, cu numarul 23, are o importanta strategica, aducand doi noi sateliti pentru programul de navigatie chinez Beidou, de altfel intarit masiv in ultimii ani (11 platforme trimise in spatiu de la inceputul anului). Fara el, ambitiile Chinei de a deveni un actor de prim rang pe scena politica internationala, nu vor putea fi puse in practica.
Referitor la lansare, de mentionat ca ea a avut loc de la baza spatiala Xichang, la bordul rachetei CZ 3B, in noaptea de sambata 25 august. Cei doi sateliti, M11 si M12, fac parte din componenta MEO a sistemului, operand de la aproximativ 21500 km altitudine.
De la inceputul Beidou, au fost trimise in spatiu 36 de platforme, din trei generatii diferite de dezvoltare. Combinand acoperire din orbite MEO, GEO si IGSO, Beidou are nevoie de minim 35 de sateliti activi.

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom