Lansarea Chinei de vineri 7 septembrie a ridicat recordul anual al tarii la 24. Spuneam intr-un articol trecut ca recordul ultimilor ani a fost deja depasit si tot ce se va aduna de acum pana la sfarsitul anului va fi o imbunatatire a acestui numar, asa incat nu ne mai ramane decat sa vedem unde se va opri numaratoarea si daca industria americana va raspunde pe masura, reusind sa isi pastreze suprematia din domeniul lansarilor spatiale, castigata in 2015.
Referitor la lansarea propriu zisa, pasagerul Haiyang 1C, a fost plasat intr-o orbita polara, 777 km x 793 km x 98.6 grade inclinatie, de o racheta CZ 2C plecata de la baza spatiala Taiyuan.
Contrar aparentelor, este a patra platforma Haiyang (denumirea chineza pentru ocean), dupa 1A (lansat in 2002), 1B (lansat in 2007) si 2A (lansat in 2011).
Cantarind 442 kg (din care 13 kg sunt combustibilul stocat la bord), de forma paralelipipedica 1.4 m x 1.1 m x 0.9 m si cu o anvergura a panourilor solare de 7.5 m, noul satelit este echipat cu patru instrumente destinate oceanografiei - COCTS (China Ocean Colour & Temperature Scanner), CZI (Coastal Zone Imager), un observator in banda UV si un spectrometru, dar si un sistem de tip AIS pentru monitorizarea traficului naval.
Constructorul, Dongfanghong Satellite Corporation Ltd., garanteaza minim 5 ani de functionare pentru standardul CAST968 pe care il foloseste si Haiyang 1C.
Credit CNSA