Inca o lansare din Taiyuan
26-10-2018 14:19
O noua lansare efectuata miercuri 24 octombrie de China de la baza spatiala Taiyuan Satellite Launch Center a ridicat numarul zborurilor chineze la 29 pe anul in curs si a doborat recordul despre care aminteam in precedentul nostrum articol.

Dupa cum arata agenda astazi, cu inca 7 zboruri chineze programate pana la sfarsitul lui decembrie si 9 zboruri americane, China are sanse sa se instaleze, pentru prima data in istorie si in ciuda revolutiei celor de la SpaceX, pe prima pozitie a statisticii ce vizeaza numarul de lansari reusite anual.
Totul se va juca insa pana in ultimul moment si tine pana la urma de capacitatea celor doi actori de a pastra ritmul industrial.

Revenind la zborul de miercuri, satelitul s-a numit Haiyang 2B, o continuare a misiunii 2A ce fusese lansata in august 2011. Ca si atunci s-a folosit racheta CZ 4B pentru a aduce intr-o traiectorie polara, 882 km x 918 km x 99.4 grade inclinatie, platforma de observare a Pamantului Haiyang (in traducere din chineza ‘ocean’). Inca doua platforme similare sunt asteptate anii viitori.
Satelitii din programul Haiyang, operati de National Satellite Ocean Application Service, se impart in doua clase, 1 si 2, ambele destinate studierii oceanelor, dar echipate cu instrumente diferite.
HY 2, avand la bord un altimetru radar ce foloseste atat banda C cat si Ku, un scatterometer si un scaner lucrand la lungimea microundelor, sunt capabili sa monitorizeze suprafata oceanelor (curentii de aer, inaltimea valurilor sau temperatura).

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom