InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 3. La destinatie
26-11-2018 10:37

A venit si momentul ca, dupa o calatorie de cateva luni (reamintim ca data de lansare a fost 5 mai) si mai mult de 484 de milioane de km, cel mai nou robot al NASA sa ajunga la destinatie.
Ziua de 26 noiembrie va aduce o noua incercare pentru cei de la JPL, care vor coordona din nou activitatile, dupa o pauza de 6 ani (Curiosity a fost ultima lor misiune spatiala de acest fel). Putem spune ca era si timpul, dupa iesirea din activitate a lui Opportunity, ca un alt robot sa ii ia locul.



De data aceasta vorbim despre o platforma mai putin sofisticata, care va opera de la o pozitie fixa la 4.5 grade nord si 135 grade est, asadar o pozitie in apropierea Ecuatorului martian. Mai precis, undeva in zona cunoscuta de specialisti drept Elysium Planitia.
InSight, care cantareste 690 de kg, a facut ieri 25 noiembrie, ultima corectie orbital si va trebui sa treaca acum prin clasicele 7 minute de teroare, traversarea atmosferei martiene si franarea, care il vor supune la solicitari termice si mecanice extraordinare.

Desi posibilitatea de interventie a inginerilor va fi una limitata (Pamantul se afla in acest moment la aproximativ 146 de milioane de km), el nu va fi singur. Intr-un efort sustinut, comunitatea spatiala international a raspuns prezent: antenele de sol (NASA-DSN si ESA - New Norcia), radio-telescoape de pe toata suprafata globului, ceilalti sateliti de pe orbita martiana (Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Odyssey, Maven, TGO si noii veniti, platformele Cubesat Mars Cube One) vor fi in pozitie de a urmari coborarea si apoi de a receptiona datele si de a le transmite mai departe catre Pamant.

Fara alte comentarii suplimentare, pentru ca analiza mai detaliata o vom publica dupa eveniment, mai jos planul de activitati din aceasta seara.

Evident, asa cum procedam la astfel de evenimente, transmisia video, de data aceasta atat cea oficiala cat si cea din camera de control de la JPL, va fi disponibila pe pagina Space Alliance Live Event.
http://spacealliance.ro/live/

Articole anterioare:
InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180507152939

InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 2. Directia Marte
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180712232132

Prima manevra orbitala la nivel de Cubesat
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180716034606


Credit NASA/JPL

jQuery Menu by Apycom