A zecea lansare a anului de la baza spatiala europeana Kourou, aduce Ariane 5 in centrul cooperarii internationale
15-12-2018 00:42
Europa, prin divizia sa de lansatoare, Arianespace, a ajuns la zece zboruri in 2018, dupa ce o racheta Ariane 5 ECA a ridicat intr-o orbita GTO (250 km x 35760 km x 3.5 grade inclinatie) doi sateliti geostationari.
Zborul a avut loc pe 4 decembrie de la baza spatiala Kourou, in Guiana Franceza.

Din cele 10 zboruri 6 au fost operate de Ariane 5, 2 de Vega si 2 de Soyuz. Pana la sfarsitul anului un singur zbor mai este prevazut din Kourou, lansarea satelitului de spionaj francez, Helios.

 
Zborul VA246 a fost relevant pentru cooperarea international pentru care europenii pledeaza: la bord s-au aflat un satelit al Agentiei Spatiale Indiene, ISRO (GSAT-11) si altul al Agentiei Spatiale Sud-Coreene, KARI (GEO-KOMPSAT 2A).

Primul, GSAT-11, este un satelit masiv de 5.8 tone, cel mai greu din istoria tarii si mult peste recordul stabilit recent la zborul celei mai moderne versiuni a lansatorului indigen GSLV.
Fara ajutorul lui Ariane 5, satelitul nu ar fi putut ajunge pe orbita. De altfel, Arianespace are o lunga istorie de lansari in contul Indiei (21 de sateliti incepand cu 1981).
GSAT-11 este primul satelit construit pe platforma I6K, vine echipat cu transpondere in banda Ka si Ku si va opera de la 75 de grade longitudine estica.
El ar fi trebuit sa zboare in luna mai, insa, dupa defectarea prematura a altui satelit similar lansat din India, s-a decis trimiterea lui inapoi in tara pentru efectuarea unor investigatii suplimentare - de aici si intarzierea de cateva luni.

GEO-KOMPSAT 2A este primul satelit dintr-o noua serie meteorologica dezvoltata de KARI (Korea Aerospace Research Institute), un program ce a costat tara 570 de milioane de euro.
Satelitul de 3.5 tone va fi amplasat la 128.2 grade longitudine estica de unde va opera instrumentul principal AMI (Advanced Meteorological Imager) si cel secundar KSEM (Korean Space Environment Monitor). AMI este o camera multispectru construita in SUA de Harris Corp., cea care echipeaza cu instrumente si satelitii GOES ai NOAA. Cu ajutorul ei vor fi monitorizate formatiunile noroase si umiditatea din atmosfera - ce conduc la formarea taifunurilor care lovesc periodic zona, cenusa vulcanica, fumul si praful - ce pot perturba traficul aerian in peninsula. 
La fel ca si indienii, sud-coreenii au o buna colaborare cu Arianespace, acesta fiind al saptelea satelit al tarii lansat cu o racheta europeana.


Credit Arianespace


jQuery Menu by Apycom