India accelereaza programul sau spatial pe ultima suta de metri si incheie anul cu sapte lansari
20-12-2018 07:10
Ultima lansare spatiala pe 2018 pentru Agentia Spatiala Indiana ISRO a avut loc pe 19 decembrie si incheie o luna intensa, cu nu mai putin de patru misiuni (doua desfasurate de pe teritoriu indian, pe 14 si 29 noiembrie si a treia din Guiana Franceza, pe 4 decembrie, atunci cand ne amintim, cel mai greu satelit de telecomunicatii al tarii de pana acum a fost plasat pe orbita de racheta europeana Ariane 5).

O premiera care prefigureaza activitatiile anului viitor, cand printre altele va trebui lansata si a doua misiune lunara, Chandrayaan 2, amanata de anul acesta din cauza unor probleme tehnice si care a pierdut astfel intaietatatea mediatica in fata eternilor rivali chinezi, a caror misiune Chang’e 4 este deja in jurul Lunii.
Numarul de lansari indiene pentru 2018 se opreste asadar la 7 (egaland un record datand din 2016), cu o lansare mai putin decat Europa, dar cu o lansare mai mult decat Japonia, ceea ce inseamna ca India incheie anul pe pozitia a cincea in acest clasament.

Revenind la zborul de la Satish Dhawan Space Center, cu indicativul GSLV-F11, el a folosit, asa cum sugereaza si numele, o versiune imbunatatita a rachetei GSLV Mark 2 (si nu versiunea Mark 3 care zburase in urma cu o luna).

Incarcatura de la bord, un satelit de telecomunicatii pentru armata indiana (al 35-lea construit de India) a cantarit 2.2 tone, la limita de transport a rachetei, zborul fiind o ocazie buna pentru evaluarea performantelor reale obtinute in urma modificarilor aduse. Din acest motiv nu s-a zburat intr-o traiectorie clasica GTO ci intr-una supersincrona, SSO (apogeul ramanand deschis intre 33000 si 40600 km).
 


Practic treapta superioara de propulsie nu a avut un timp determinat de functionare ci a fost lasata sa zboare pana la terminarea combustibilului. In final a rezultat o orbita 171 km x 39000 km x 19.37 grade inclinatie.

Apogeul ridicat, peste inaltimea geostationara, va permite reducerea combustibilului folosit de sistemul de propulsie al satelitului pentru circularizarea orbitei, scaderea inclinatiei orbitale si atingerea pozitiei ecuatoriale finale, 63 de grade longitudine estica.
 


GSAT 7A, o platforma I2K avand 10 transpondere in banda Ku, cu acoperire peste peninsula indiana, este o continuare a lui GSAT 7, lansat in 2013, insa spre deosebire de acesta care era destinat comunicatiilor marinei indiene, el va fi folosit de aviatie, printre altele ca releu pentru dronele MQ-9 Guardian/Predator-B pe care India le-a cumparat recent din SUA pentru supravegherea de la mare inaltime a apelor sale teritoriale .

  



Chandrayaan 2, misiunea cu care India porneste din nou spre Luna (partea 1). Trei luni pana la lansare
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180109123053

China pleaca intr-o noua aventura lunara. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20181210135904


Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom