Nou satelit de spionaj francez lansat din Guiana Franceza in ultimul zbor european al anului
26-12-2018 04:36
Compania europeana Arianespace incheie anul 2018 cu 11 lansari, dupa ce ultimul zbor al anului a adus in prim plan lansatorul mediu Soyuz.

Varianta ST-A, echipata cu o treapta auxiliara de propulsie Fregat M, a ridicat intr-o orbita polara, miercuri 19 decembrie, cel mai nou satelit de spionaj francez, CSO 1.

De o ora si de doua activari ale treptei Fragat a fost nevoie pentru plasarea intr-o traiectorie cu altitudinea de 803 km si inclinatia orbitala de 98 de grade, a satelitului de aproximativ 3.5 tone.

El va fi operat pentru cel putin 10 ani, de Agentia Spatiala Franceza CNES pentru agentia de armament DGA si armata franceza.
Vorbim despre o platforma AstroSat 1000 construita in colaborare de Airbus si Thales Alenia, capabila de observatii multispectru (de la banda vizibila pana in infrarosu). Rezolutia se anunta una de top, pana la cateva zeci de cm.

CSO - Composante Spatiale Optique este succesorul programelor Helios 1 si 2, al caror ultim satelit fusese lansat in 2009, si a fost aprobat recent de presedintele Macron pentru a aduce capabilitatile militare franceze la nivelul provocarilor anului 2018.
Inca doi sateliti (unul in orbita inalta, celalalt in orbita mai joasa) vor intra in aceasta constelatie in anii urmatori. Ca si in trecut, datele vor fi schimbate cu partenerii europeni, Germania, Suedia si Belgia contribuind financiar la acest program.

De altfel Franta, care conduce din punct de vedere militar Europa, are in plan o diversificare a capabilitatilor militare, anuntand constructia a doi noi sateliti militari de comunicatie (Syracuse 4A si 4B), dar si primul sau program de tip Signint, Ceres.

Satelitii de spionaj francezi, folositi impreuna cu cei americani ai NOAA pentru investigarea ciclonului Haruna
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130308081613
Satelitul de spionaj francez Pleiades 1B isi deschide ochii
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121212143121

Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom