Debut de an spatial si pentru Japonia
22-01-2019 13:47
Cu precizie asiatica, la un an de la precedentul zbor, o noua racheta Epsilon s-a ridicat de la baza spatiala Kagoshima, in sud vestul tarii.
A fost a cincea lansare pentru mica racheta japoneza, de la intrarea sa in operare in septembrie 2013, despre celelalte site-ul nostru relatand la timpul respectiv. Totodata prima pentru Japonia pe 2019 si prima in care racheta a avut incarcatura multipla.

In tandem cu decizia de scadere a pretului de lansare, anuntata anul trecut, face parte din strategia japoneza de adaptare la piata satelitiilor mici, in continua crestere.

In urma sa, sapte sateliti mici au ajuns pe orbita Pamantului (pe traiectorii cu inaltimea de 500 km si inclinatie 97.2 grade fata de Ecuator). De notat ca Epsilon are capacitatea de a transporta pana la 450 kg intr-o astfel de orbita.

Incarcatura principala s-a numit RAPIS 1 aconim de la ‘Rapid Innovative payload demonstration Satellite 1’ si este un demonstrator tehnologic japonez.
Cantarind aproximativ 200 kg, el a fost construit de compania Axelspace pentru JAXA si va testa printre altele un nou sistem de panouri solare dintr-o membrane foarte subtire, un sistem de propulsie ecologic, o noua comunicatie miniaturizata si un nou tip de camera stelara.

Al doilea satelit ca masa, respectiv 68 de kg, s-a numit ALE 1 (Astro Live Experiences 1) si este primul experiment al companiei cu acelasi nume. Un al doilea satelit ar trebui sa ii urmeze in scurt timp.
Astro Live Experiences isi propune sa ii manevreze pe o traiectorie joasa si apoi sa arunce de la bord niste peleti speciali care prin arderea in atmosfera sa produca un curent de meteori artificial.

RISESAT sau ‘Rapid International Scientific Experiment Satellite’ este in principiu un satelit de observatie a Pamantului. O serie de experimente stiintifice printre care si o camera optica, dezvoltate de institutii din Cehia, Taiwan sau Japonia, sunt instalate la bordul platformei de 59 de kg a universitatii Tohoku.
Secundar, echipa va incerca si comunicatii laser cu statiile de sol.

MicroDragon, un satelit de 50 de kg, este singurul pasager din acest zbor fara ADN japonez, daca putem spune asa. El a fost dezvoltat in cea mai mare parte de studenti vietnamezi ce studiaza in Japonia si a fost sustinut financiar de ambele tari.
Vietnam National Space Center il va opera in perioada urmatoare, urmand sa culeaga date despre aerosoli, compozitia atmosferica, gradul de poluare al oceanelor planetare etc.

In sfarsit, alti trei Cubesat s-au adaugat celor 4 sateliti amintiti mai devreme: Aoba VELOX-IV, OrigamiSat 1 si NEXUS.


Japonia se pregateste sa lanseze o noua racheta
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130528050205

Epsilon la prima sa lansare - JAXA inregistreaza un nou success
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130914234940

Un nou satelit din seria Asnaro pentru Japonia
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180128010834 


Credit JAXA

jQuery Menu by Apycom