Blue Origin, aventura spatiala a lui Jeff Bezos. Partea 1. Testul cu numarul 10, trecut cu brio de New Shepard
26-01-2019 00:02

Ieri 23 ianuarie am asistat la al zecelea test al lansatorului suborbital New Shepard. Intitulat simplu NS 10, testul a avut loc la 15:05 GMT la baza de teste a companiei Blue Origin din Van Horn, Texas.

Doua minute de functionare pentru motorul BE-3 au fost suficiente pentru a ridica vehiculul la aproximativ 107 km deasupra solului, si pentru a produce o acceleratie maxima de 3g si o viteza ce a depasit Mach 3.


A urmat un scenariu clasic: separarea capsulei de racheta, ambele revenind cu bine inapoi, racheta in mod controlat la 3 km de locul de lansare, iar capsula cu ajutorul parasutelor plutind pentru inca aproximativ 8 minute.
De mentionat in acest context, scurta perioada de microgravitatie care se produce intr-un astfel de test, extrem de importanta din punct de vedere stiintific.

Si pentru ca a fost un zbor aniversar, al zecelea, trebuie sa spunem cateva cuvinte despre New Shepard, in avanpremiera acestui set de articole dedicate lui Jeff Bezos si aventurii sale spatiale.

Purtand simbolic numele primului astronaut american care a ajuns in spatiu in urma unui zbor suborbital in programul Mercury, despre Alan Shepard este vorba, New Shepard este gandit ca un vehicul suborbital reutilizabil, cu misiune scurta de doar 11 minute, dar la bordul caruia se pot face experimente dincolo de ceea ce generic se cunoaste ca linia Karman (atat pentru echipaj uman cat si pentru diverse alte echipamente ce trebuie testate in zbor).
 


Experimentele stiintifice sunt integrate in cutii speciale furnizate de compania NanoRacks (aceeasi care ofera solutii si pentru lansari orbitale, la bordul mai multor rachete sau de la bordul ISS) si apoi sunt conectate la sistemele vehiculului.
 

 
Cum a fost de altfel si cazul testului de fata, cand NASA a platit pentru a-si incarca 8 experimente la bord: testarea unui combustibil netoxic in conditii de imponderabilitate, evaluarea nivelului de combustibil din rezervoare pe baza de ultrasunete, o noua metoda de racire a sistemelor electronice in spatiu, masurarea campurilor electromagnetice care se construiesc in interiorul si in jurul unui satelit, un mecanism de culegere de mostre in conditii de imponderabilitate, un experiment pentru evaluarea interactiunii intre particulele de praf si un brat robotic sau chiar posibila prezenta fizica a unui astronaut, un nou sistem video de monitorizare a viitoarelor experimente biologice trimise in zboruri suborbitale si un nou sistem de amortizare a vibratiilor.

Trebuie spus ca vehiculul New Shepard folosit pentru testul NS 10 este al treilea construit de cei de la Blue Origin. Primul fusese pierdut in timpul unui test din 2015, iar al doilea a fost deja retras din activitate. Compania construieste in acest moment un al patrulea vehicul similar, ce va fi folosit pentru zboruri cu echipaj uman.


Vom continua.
 
Credit Blue Origin

jQuery Menu by Apycom