Hayabusa 2, un nou vanator de asteroizi japonez (partea 4). La suprafata asteroidului Ryugu
26-02-2019 14:12
Evenimentul spatial al saptamanii trecute a fost coborarea la suprafata asteroidului Ryugu a satelitului japonez Hayabusa 2 pentru o prima, si posibil (in functie de decizia inginerilor JAXA de a se multumi cu atat sau de a risca inca o data) unica ocazie de a colecta probe de sol.

Misiunea de 150 milioane de dolari a JAXA, fusese lansata in decembrie 2014, ca o continuare a proiectului original Hayabusa pentru aducerea pe Pamant a unor mostre dintr-un asteroid.
Dupa o calatorie de 3 ani si jumatate pentru interceptia asteroidului tinta 162173 Ryugu, Hayabusa 2, ajutat de gravitatia Pamantului si de propulsia electrica de la bord, a ajuns in sfarsit la destinatie pe 27 iunie 2018 si ulterior s-a plasat in apropierea acestuia pentru a-l studia mai amanuntit.

O scadere graduala a distantei dintre satelit si asteroid, a permis inginerilor observarea exacta a reliefului, ulterior completata de evaluari de la nivelul solului, care s-a dovedit mult mai accidentat decat se crezuse initial.
Din acest motiv, filozofia misiunii a trebuit adaptata din mers la noile conditii, asa cum vom arata mai tarziu.

Prima etapa insa, s-a desfasurat conform planului: coborarea unor roboti la suprafata.
Pe 21 septembrie, la 04:06 UTC, la 290 de milioane departare de Pamant, primii doi roboti mai mici, Rover 1A si 1B, niste cilindrii hexagonali de 18 cm in diametru, 7 cm inaltime si cantarind 1.1 kg, parte a ceea ce generic se numeste MINERVA 2-1 (MIcro-Nano Experimental Robot Vehicle for the Asteroid) au fost aruncati de la o inaltime de 60 m si lasati sa ajunga la sol sub actiunea gravitatiei locale.
 



 
Practic un scenariu similar cu cel de pe 12 noiembrie 2005, cand prima misiune Hayabusa operase exact la fel, insa din pacate fara succes atunci, cand o eroare a altimetrului a facut ca robotii sa porneasca de la bord prea devreme, la o distanta prea mare de suprafata, ei rostogolindu-se inapoi in spatiu.
Revenind la Minerva 2, de aceasta data, lectiile invatate in 2005 s-au dovedit folositoare. Dupa o perioada de incertitudine de cateva ore, fara semnal de la suprafata (asteroidul are o perioada de rotatie in directia Soarelui de 7.6 ore), cei doi roboti au inceput sa comunica cu nava mama, confirmand ca au ajuns cu bine la suprafata.
 

Undeva in regiunea Tritonis, in emisfera nordica a asteroidului, ce doi mici roboti Minerva 2 au marcat un nou pas in explorarea spatiala, devenind primii roboti din istorie care s-au deplasat pe un asteroid.
 

Din pacate, ei sunt extrem de simpli, fara motoare chimice, singura modalitate de deplasare fiind prin actionarea unor motoare electrice interne, adaptate gravitatiei slabe din jur, care i-au ajutat sa sara la suprafata asteroidului.
Practic fiecare salt, inseamna o deplasare de 15 m in linie dreapta, dar face ca robotul sa se ridice de la sol si sa pluteasca pentru circa 15 minute.
 
 


Tetsuo YOSHIMITSU, Takashi KUBOTA, Tadashi ADACHI, Yoji KURODA
https://pdfs.semanticscholar.org/9495/4d807e7fa94897a36cb0a9af6112f16ed417.pdf

 
Rover 1A si 1B, care au fost dezvoltati de JAXA Institute of Space and Astronautical Sciences, in colaborare cu o serie de universitati japoneze si de institute de cercetare europene, nu sunt identici, unul are montate patru camera in timp ce celalalt doar trei.



Alimentati de baterii si de cateva celule solare, ei au avut o durata limitata de viata, insa chiar si asa, JAXA a reusit sa colecteze imagini de la camerele de bord (atat de pe timpul coborarii cat si de la suprafata) precum si masuratori ale temperaturii, acceleratiei si vitezei. Echipamentul RF de comunicatie in proximitatea asteroidului, numit generic OME-E, permite viteze de transfer mici, de maximum 32 kbps si in plus este conditionat de vizibilitatea directa (in linie dreapta) cu robotii de la sol (Minerva sau celalalt robot, Mascot).
 





Si ca sa incheiem capitolul Minerva, trebuie sa spunem ca a doua parte a experimentului va avea loc anul viitor, un al treilea robot urmand sa fie trimis la suprafata.
 

Hayabusa se intoarce acasa
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201003261235
Hayabusa 2, un nou vanator de asteroizi japonez (partea 1)
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20141204104311
Hayabusa 2, un nou vanator de asteroizi japonez (partea 2). Sonda spatiala isi pregateste sosirea la destinatie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180621152437
Hayabusa 2, un nou vanator de asteroizi japonez (partea 3). In sfarsit la destinatie !
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180704142551


Credit JAXA

jQuery Menu by Apycom