Crew Dragon executa cu succes misiunea Demo 1
08-03-2019 14:31
Misiunea demonstrativa a primului vehicul SpaceX destinat zborului cu echpaj uman s-a incheiat astazi 8 martie. Crew Dragon care fusese lansat saptamana trecuta, andocase la Statia Spatiala Internationala ISS undeva deasupra Noii Zeelande, dupa 18 orbite in jurul Pamantului.
5 zile mai tarziu, timp in care ramasese atasat lui ISS, s-a decuplat de la sistemul de andocare al modulului Harmony si s-a indepartat usor de statie.

Au urmat o serie de manevre cu ajutorul propulsiei de la bord, fortand o reintrare in atmosfera. Apoi un sistem de parasute au ajutat capsula sa incetineasca pana la o viteza acceptabila.

Capsula s-a prabusit in apa Oceanului Atlantic de unde a fost recuperata cu succes de nava special pregatita de SpaceX, dupa un scenariu pe care compania l-a exersat inca din 2012, de la primul zbor al cargo-ului de transport Dragon.

Din punct de vedere tehnic aceasta este o revenire la o solutie sigura, dar veche (datand din anii 60), folosita in programele Gemini, Apollo si Skylab, pentru ca, naveta spatiala a permis, la timpul ei, aducerea echipajului la sol, in mod controlat.
 


Crew Dragon, care se deosebeste fundamental de Dragon-ul normal, a trebuit sa demonstreze ca poate zbura in conditii de siguranta un echipaj uman si tocmai de aceea accentul a fost pus de NASA tocmai pe aceste elementele, in detrimentul complexitatii tehnice. Cel putin in prima faza.
 


Parasutele au fost testate de 17 ori, verificandu-se desfacerea lor corecta.
Forma asimetrica a lui Crew Dragon, impusa de existenta motoarelor SuperDraco ce sunt parte a sistemului de salvare, care a constituit unul din motivele de ingrijorare, asa cum a declarat chiar Elon Musk, a trebuit sa treaca peste 1000 de simulari pe calculator, care sa demonstreze ca in timpul reintrarii in atmosfera, atunci cand se ating viteze hipersonice, nu produce instabilitati dinamice (spre ex rotirea necontrolata a vehiculului).

Mai trebuie spus si ca, pana la centralizarea datelor culese in aceasta misiune si bineinteles analizarea lor ulterioara, nu se va anunta data exacta de zbor a misiunii Demo 2 (care ar trebui sa includa si doi astronauti la bord).

America tot mai aproape de a-si reface capabilitatea de lansare cu echipaj uman. SpaceX, momentan in prima pozitie in Commercial Crew Program, este asteptata sa confirme
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20190301155152


Pe final de articol o serie de video-uri care caracterizeaza cel mai bine misiunea Demo-1

Momentele principale

Conferinta de presa a lui Elon Musk

Andocarea la ISS



Inchiderea trapei si pregatirea de plecare

Decuplarea efectiva de la ISS

Reintrarea in atmosfera si recuperarea


Credit SpaceX


jQuery Menu by Apycom