4 sateliti militari rusesti lansati din Plesetsk
21-07-2019 14:43
O lansare supriza, anuntata doar cu foarte putin timp inainte, a avut loc de la cosmodromul din Plesetsk pe 10 iulie.
Pentru ea, rusii au adus pe rampa o versiune exotica daca putem spune asa, a familiei de rachete Soyuz. Este vorba despre Soyuz 2 1v, aceasta fiind a cincea oara cand se foloseste aceasta configuratie. In comparatie cu versiunea obisnuita 1b, 1v nu mai foloseste cele 4 boostere si inlocuieste motorul central al primei trepte RD108 cu veteranul NK33 cel care a fost exportat si in SUA si a provocat atatea neplaceri pe Antares. Si treapta superioara, cea care este responsabila de plasarea fina a satelitilor in orbita, este diferita: aici vorbim despre un modul de tip Volga construit de TsSKB in Samara pe baza tehnologiei folosita la sistemul de propulsie al satelitilor Yantar.

Zborul de pe 10 iulie a fost unul scurt, cu plasarea incarcaturii direct in traiectorie LEO 612 km x 623 km x 97.88 grade inclinatie. Configuratia usoara a rachetei indica de asemenea ca pasagerii nu au avut o greutate mare. Ei se numesc  Kosmos 2535, 2536, 2537 si 2538, insa dincolo de natura lor militara nu se cunosc alte amanunte.

Lansarea aceasta a fost cea cu numarul 9 pentru Rusia si a fost urmata in scurt timp, de un alt zbor de la cealalta baza spatiala, Baikonur. Despre acesta insa, intr-un articol separat.
In acest moment statistica internationala in privinta lansarilor pe anul in curs indica o lupta foarte stransa in trei: SUA cu 11 zboruri, Rusia cu 10 zboruri (unul partial ratat) si China, la fel cu 10 zboruri, din care 2 nereusite.
Cele trei tari monopolizeaza practic aproximativ trei sferturi din lansarile la nivel global.

Credit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom