Primul satelit indian din seria Cartosat 3
02-12-2019 23:23
Racheta PSLV a fost lansata din nou pe 27 noiembrie de la baza spatiala Satish Dhawan Space Center, in cel de al cincilea zbor indian pe anul in curs.
A fost misiunea C47 pentru lansatorul Agentiei Spatiale Indiene ISRO, o misiune cu 14 sateliti la bord, satelitul principal Cartosat 3 fiind insotit de 12 nanosateliti Flock 4p al celor de la Planet Lab si de experimentul Meshbed al lui Analytical Space Inc. Nanosatelitii din urma au fost parte a unui contract intre companiile respective si NSIL (NewSpace India Limited) divizia comerciala a lui ISRO.

Intre 17 si 28 de minute a durat pana cand cei 14 sateliti au fost plasati intr-o traiectorie polara cu altitudinea de 509 km si inclinatia de 97.5 grade.



Zborul C47 a adus pe rampa de lansare pentru a douazeci si una oara versiunea XL, cea mai puternica, a lui PSLV.



Cateva detalii despre pasageri.
Cartosat 3 este primul din generatia a treia de sateliti de observare a Pamantului, Cartosat, dezvoltati de India si cel mai performant de pana acum.
O platforma agila, capabila sa se orienteze rapid catre orice punct de interes de la sol, Cartosat 3 creste rezolutia observatiilor pana la 25 de cm, in timp ce unghiul de observare creste si el.
In acest fel se pot genera date foarte precise fara a se pierde avantajul unei imagini de ansamblu - o caracteristica care transforma noul satelit intr-un instrument valoros atat pentru aplicatii civile cat si militare.
De la lansarea programului Cartosat in 2005, India a construit in total 9 sateliti: unul in seria 1, 7 in seria 2 si acesta din urma din seria 3. Asa cum era de asteptat, calitatea imaginilor a crescut considerabil de la o serie la alta (de la 2.5 m la 1 m si acum la sub 1 m).
Cartosat 3, o platforma IRS-2 care cantareste 1.6 tone la lansare, produce observatii in mod panchromatic (0.25 m x 16 km), in mod multispectru (1.13 m x 16 km) si in modul hiperspectru (12 m x 5 km), acest volum mare de date reusind a fi descarcat cu ajutorul unei comunicatii in banda Ka.



Meshbed este un Cubesat 3U al lui Analytical Space Inc. din Cambridge, Massachusetts, pentru a verifica in conditiile din spatiu patentul FUSE (Frequency-scaled Ultra-wide Spectrum Element) al companiei de cercetare MITRE. Este vorba despre o antena de ultima generatie, pliabila/compacta, integrata in volumul unui Cubesat 3U, cu elemente imprimate 3D si capabila de viteze mari de transfer de date.


Cei 12 sateliti ai lui Planet Lab fac parte din seria imbunatatita SuperDoves, alaturandu-se celor 26 deja existenti. Compania a lansat pana in acest moment mai mult de 400 de nanosateliti, dintre acestia insa, doar 120 mai sunt operationali acum.



Credit ISRO


jQuery Menu by Apycom