Rocket Lab deschide a doua baza de lansare, in SUA
16-12-2019 13:06
Ceea ce anticipam intr-un articol de la inceputul lui 2019, se va dovedi probabil prea optimist si, in ciuda competitiei accelerate de pe piata rachetelor, cu China, SUA si Rusia umar la umar, va trebui sa mai asteptam inca un an pana la a vedea doborat recordul anual de lansari spatiale.

Partial si datorita intarzierii lui Rocket Lab, o companie privata de la care sunt asteptari foarte mari asa cum au fost si de la SpaceX. Natural, inceputurile sunt grele pana cand tehnologia este pusa la punct, ca sa nu mentionam si constrangerile financiare venite din partea industriei producatoare de sateliti, care are un anumit ritm de lucru.

Vom lasa insa aceste considerente generale deoparte si vom spune ca saptamana aceasta am asistat la un eveniment foarte important pentru industria spatiala: deschiderea in Wallops Island, una din facilitatile guvernamentale din Virginia (Mid Atlantic Regional Spaceport), a complexului de lansare LC-2 al Rocket Lab.



Compania, care are sediul central si o linie de productie in California, a fost nevoita sa zboare pana acum exclusiv de la LC-1 din Noua Zeelanda, locul de unde vine fondatorul sau si unde s-a si nascut idea Rocket Lab.
Avand o lista de clienti care se mareste de la o zi la alta, si luand in calcul ca piata americana este cea mai mare si cea mai dinamica din lume, decizia de extindere, cu un al doilea loc de lansare in SUA, a venit natural. Ca sa nu mai mentionam si faptul ca intrarea pe anumite nise (sateliti cu character militar) impun un zbor de pe teritoriu american.
In sprijinul acestei idei, la 10 luni de la inceperea lucrarilor, cu un cost de peste 20 de milioane de dolari  si cu suport din partea NASA si a autoritatiilor locale, LC-2 este gata. Evident, a cantarit foarte mult experienta deja castigate de Rocket Lab in timpul operarii LC-1 din emisfera sudica.
LC-2 va deservi zboruri pe traiectorii cu inclinatia intre 38 si 60 de grade. El se afla in zona numita generic Pad 0C a bazei din Wallops, in apropierea Pad 0A, operat de Orbital cu racheta lor Antares (si care timp de multi ani a ramas inchis in urma exploziei din octombrie 2014 din timpul lansarii cargoului Cygnus CRS Orb-3). O a treia rampa, Pad 0B, va fi folosita pe viitor de Vector Space Systems pentru lansatorul lor Vector R.
Revenind la Rocket Lab, prima misiune din SUA se va numi STP-27RM, avand la bord microsatelitul Monolith, un experiment al Air Force Research Laboratory, un zbor prevazut pentru prima jumatate a anului 2020.

La ceremonia de inaugurare, Peter Beck a subliniat ca in acest fel compania sa va aputea atinge ritmul droit de 130 de lansari pe an, prin care spera sa aduca costul lansarilor in gama satelitiilor mici, la un nivel neimaginat pana acum.
Electron, racheta lui Rocket Lab a realizat pana acum 10 zboruri si a plasat in spatiu 47 de sateliti.






Credit Rocket Lab


jQuery Menu by Apycom