Mars 2020 isi cauta un nume
23-01-2020 10:26
Dupa o reusita campanie de PR, putem sa spunem deja clasica pentru NASA, in care si romanii au participat (vorbim despre 22682 de persoane dintr-un total de aproape 11 milioane la nivel global, plasand tara noastra pe locul 36 in acest top) - o campanie in care cei interesati erau invitati sa se inregistreze online pentru o calatorie virtuala spre planeta rosie (numele celor inscrisi vor fi incarcate la bordul viitoarei misiuni martiene, deocamdata denumita generic Mars 2020) - americanii revin cu o noua campanie, mentinand activ interesul publicului.

De aceasta data este vorba despre alegerea unui nume potrivit pentru noul robot. La fel, vorbim despre o tehnica deja consacrata pentru NASA, si in trecut alte misiuni folosind-o cu succes (inclusiv ultima misiune martiana, Curiosity, initial cunoscut ca Mars Science Laboratory).

Campania ‘Name the Rover’ a inceput pe 28 august si s-a desfasurat doar pe teritoriul SUA. In total au fost primite peste 28000 de propuneri, din care juriul a selectat 155 pentru semifinale si ulterior 9 pentru marea finala. Acestea sunt: Endurance, Tenacity, Promise, Perseverance, Vision, Clarity, Ingenuity, Fortitude si Courage.
Votarea este deschisa pentru orice cetatean al planetei pana pe 27 ianuarie la adresa urmatoare, iar decizia finala urmeaza a fi anuntata de juriul NASA, in luna martie. Pana in acest moment peste 4400 de persoane au votat din tara noastra, plasand-o pe locul 6 in clasamentul international.


https://mars.nasa.gov/mars2020/participate/name-the-rover/


Daca totul decurge conform planului, Mars 2020 ar trebui sa fie lansat spre Marte la mijlocul lunii iulie (de fapt fereastra de lansare, cu alinierea convenabila a planetelor, ramane deschisa timp de 20 de zile) si ar trebui sa ajunga la pdestinatie in februarie 2021.
Mars 2020 este cu 126 kg mai greu decat Curiosity si va folosi acelasi sistem revolutionar, cu o platforma stabilizata in aer si respectiv coborare cu cabluri, pentru a ajunge la suprafata. Insa mai multe detalii intr-un articol viitor.


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom