Eutelsat 5 West B intra in serviciu cu 45% din capacitate
02-02-2020 01:09
Lansat recent, in octombrie 2019, din Baikonur, la bordul rachetei Proton M, satelitul Eutelsat 5 West B a suferit o anomalie importanta si va intra in serviciul operatorului parizian Eutelsat cu doar 45% din capacitatea de telecomunicatie proiectata.
Satelitul a fost asigurat timp de 1 an dupa lansare pentru o polita cu valoarea totala de 173 de milioane, insa ramane de stabilit impactul real in serviciul companiei si suma pe care acesta o va cere asiguratorului.

Eutelsat 5 West B trebuia sa inlocuiasca vechiul satelit Eutelsat 5 West A lansat in iulie 2002, o platforma veche de 17 ani si jumatate si care desi (inca) functionala, se apropie cu pasi repezi de consumarea combustibilului. In noile conditii Eutelsat 5 West A va ramane in continuare in serviciu pentru a suplimenta capacitatea pierduta pe Eutelsat 5 West B, insa el va fi manevrat pe o orbita inclinata, osciland in jurul longitudinii de 5 grade si evitand in acest fel manevrele periodice de mentinere a pozitiei.




Cazul lui Eutelsat 5 West B este unul clasic, totodata unul din cele mai grele defectiuni care pot afecta un satelit telecom: mecanismul de rotire a panourilor solare (solar array drive assembly in engleza) s-a defectat si din acest motiv puterea generata de panourile solare este mult sub normal.
Astfel, chiar daca platforma este perfect functionala, transponderele sale nu pot fi alimentate corect si deci nu pot fi folosite la potentialul lor.


Septa33


Satelitul, comandat in octombrie 2016, este o platforma GEOStar-2e a lui Orbital ATK (acum parte din Northrop Grumman) si pe langa cele 35 de transpondere in banda Ku livrate de Airbus Defence and Space, care ar fi trebuit sa deserveasca Europa si nordul Africii, are instalat la bord un echipament special de navigatie prin satelit, numit EGNOS GEO-3 (extensia European Geostationary Navigation Overlay System a sistemului european Galileo). Acesta din urma, cu consum de energie mic, nu va fi direct afectat astfel ca cei 7 milioane de euro garantati anual prin contractul cu UE vor putea fi incasati de Eutelsat si vor aduce un venit important (peste 100 de milioane de euro daca satelitul va ramane operabil toti cei 15 ani pentru cat a fost proiectat).


Credit Eutelsat/Ruag

jQuery Menu by Apycom