VA252
26-02-2020 15:23
18 februarie a adus a doua lansare europeana a anului. In prim plan, aceeasi racheta Ariane 5 ECA, cu o misiune similara celei de la mijlocul lui ianuarie: lansarea a doi sateliti geostationari.
Zborul VA252 a vizat o traiectorie de transfer GTO cu caracteristicile 250 km perigeu x 35786 km apogeu x 6 grade inclinatie orbitala si a insemnat un zbor de 31 de minute pentru lansatorul european operat din Guiana Franceza.

Cateva cuvinte despre pasageri, ambii originari din Asia.
JCSAT 17 este satelitul cu numarul 21 lansat de Arianespace pentru grupul japonez SKY Perfect JSAT Corporation, intr-un parteneriat care dateaza din 1989 si care asigura iata, o medie de un contract pe an.
O platforma LM-2100 a celor de la Lockheed Martin, cu o masiva antena de 18 m diametru construita de Harris Corporation, satelitul va asigura servicii de comunicatie in banda S, C si Ku pentru regiunea Asia-Pacific, cu predilectie pe arhipeleagul nipon.
Avand un serviciu de minim 15 ani, satelitul de 5.8 tone va fi parcat la 136 grade longitudine estica.

GEO-KOMPSAT-2B este al doilea satelit geostationar dezvoltat si operat de KARI, Agentia Spatiala Sud-Coreeana si al optulea lansat de Arianespace pentru coreeni, intr-un parteneriat, care la fel, dureaza de aproape 30 de ani.
Precedentul satelit al programului, GEO-KOMPSAT 2A, fusese lansat in decembrie 2018 tot de Ariane 5.

GEO-KOMPSAT este acronimul pentru Geostationary Korea Multi-Purpose Satellite.
Cei doi impart platforma tehnica si pozitia orbitala (in apropierea longitudinii estice 128 de grade deasupra Ecuatorului), insa au misiuni diferite: 2A este o misiune meteo si de monitorizare a vremii spatiale, venind la pachet cu doua instrumente performante pentru aceste observatii, AMI (Advanced Meteorological Imager) si KSEM (Korean Space Environment Monitor), in timp ce 2B este o misiune de supraveghere a oceanelor si a schimabarilor climatice in general. Pentru el au fost contractate extern, in afara colaboratorilor indigeni ai KARI, 2 instrumente: GOCI-II(Geostationary Ocean Color Imager-II) construit de Airbus si GEMS (Environmental monitoring sensor) construit de Ball Aerospace.
Platforma 2B este un pic mai usoara decat prima, cu doar 3.3 tone la lansare, insa durata pe care KARI si-a propus sa il foloseasca ramane neschimbata, 10 ani.


Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom