O alta racheta chinezeasca explodeaza, ridicand semne de intrebare despre presiunea sub care se lucreaza in acest moment
15-04-2020 15:13
Compania indoneziana PSN (Pasifik Satelit Nusantara) are din nou probleme cu nodul 113 grade longitudine estica: inlocuitorul satelitului Palapa D, aflat in acest moment in serviciu la aceasta pozitie, a fost pierdut in timpul lansarii.

Incidentul a avut loc pe 9 aprilie intr-un zbor de la baza spatiala Xichang. China, care contractase in 2017 prin compania China Great Wall Industry Corp constructia satelitului Palapa N1, ar fi trebuit sa asigure si plasarea pe orbita, la bordul rachetei CZ 3B/G2.

Din pacate, o explozie s-a produs in timpul activarii treptei a treia, resturile reintrand si arzand spectaculos in atmosfera deasupra golfului Guam. Este al doilea incident al unei rachete chineze in mai putin de o luna (o alta racheta CZ 7A a fost pierduta in martie), ridicand semne de intrebare asupra presiunii cu care se lucreaza in acest moment in China pentru recuperarea timpului pierdut in timpul pandemiei. Spuneam atunci ca treapta a treia este impartita cu rachetele CZ 3B si ca in mod normal, pe timpul anchetei pentru stabilirea cauzelor exacte ale accidentului, ele ar fi trebuit oprite de la zbor. Insa acest lucru nu s-a intamplat.

China pierde un satelit la debutul versiunii 7A a familiei de rachete Chang Zheng
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200316152652

Construit pe platforma DFH 4E, cu o greutate de 5.5 tone, Palapa-N1 este al doilea releu Nusantara al asocierii Palapa Satelit Nusantara Sejahtera intre Pasifik Satelit Nusantara si Indosat Ooredoo. Primul  Nusantara a fost o platforma SSL 1300, lansat in februarie anul trecut de la Cape Canaveral de o racheta Falcon 9.

Palapa-N1 venea echipat cu transpondere in banda C si Ku, operate pentru Indonezia si zona invecinata. Una din regiunile cu cea mai mare cerere de conectivitate via satelit din lume.
Cum spuneam el ar fi trebuit sa il inlocuiasca pe Palapa D, un satelit lansat in 2009. Atunci, tot o racheta CZ 3B a avut probleme, lasandu-l intr-o orbita mai joasa. Satelitul a reusit sa fie manevrat catre GEO, cu ajutorul propulsiei de bord, insa acest consum suplimentar de combustibil a scurtat din durata sa de operare (normal 15 ani).
Pierderea acum a inlocuitorului sau, este o lovitura destul de serioasa pentru indonezieni (in termeni directi 10 Gbps mai putin). In mod normal, chinezii ar trebui sa furnizeze un alt satelit, insa probabil nu o vor putea face imediat.

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom