In pofida crizei care a lovit si industria spatiala, Perseverance va zbura spre Marte anul acesta. ExoMars Rosalind Franklin rateaza insa lansarea (partea 1)
22-04-2020 08:40
Desi actuala criza a lovit si industria spatiala, NASA este hotarata sa pastreze anul 2020 pentru lansarea misiunii sale martiene Perseverance.
La Kennedy Space Center in Florida, acolo unde roverul a fost transferat dupa ce integrarea sa propriu zisa la JPL s-a incheiat, activitatile de pregatire a lansarii continua in ritm alert pentru ca misiunea sa prinda fereastra favorabila de zbor ce incepe in iulie (de pe 17 iulie pana pe 5 august).

Pe 30 martie, Perseverance a primit cele 6 roti care il vor ajuta la deplasare. Ele sunt oarecum diferite ca model fata de predecesorul Curiosity, cu diamteru mai mare dar mai inguste, plus o solutie de aderenta diferita, corectand problemele de proiectare constatate in anii de operare la suprafata planetei.


A urmat alimentarea cu combustibil a modulului de franare in atmosfera martiana si pregatirea liftului spatial (similar celui folosit pentru Curiosity). Cele 4 rezervoare au primit 401 kg de hidrazina MMH. Ele vor fi folosite de cele 8 motoare a caror functionare este vitala pentru succesul misiunii: ele vor fi activate la 2200 m altitudine atunci cand viteza asigurata de parasute va fi de aproximativ 80 m/s; pana la 20 m altitudine acolo unde ansamblul se va stabiliza pentru a identifica locul de coborare, viteza va trebui sa scada pana la 0.75 m/s, deci vorbim despre o franare puternica.
Pe ultima parte, de la 7.6 m inaltime, robotul va fi coborat cu ajutorul unor cabluri de nylon.






Apoi, pe 6 aprilie, inginerii s-au pregatit pentru montarea in interiorul roverului a mini elicopterului pe care acesta il va folosi in premiera pentru studierea de la inaltime a suprafetei planetei rosii. Este primul robot de acest fel al unei misiuni spatiale si date fiind conditiile de zbor (cea mai mare parte a timpului intr-o atmosfera extrem de rarefiata, dar si exceptia - celebrele furtuni martiene) exista ingrijorari serioase cu privire la operarea sa. Insa echipa de proiectare l-a testat intens si este increzatoare in capabilitatile sale tehnice.




Elicopterul de 1.8 kg si 1.2 m diametru (la cea mai mare elice)  va fi alimentat electric prin cordonul ombilical al roverului, insa dupa detasare (in mai 2021, adica la 2.5 luni de la amartizare) va trebui sa mizeze in exclusivitate pe mini panoul solar cu care a fost echipat. Roverul se va departa la o distanta de siguranta de cel putin 100 m inainte ca elicopterul sa inceapa o campanie de teste de 30 de zile.
El va fi folosit pentru studierea craterului Jezero.




Mars 2020 se va numi Perseverance
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200306150110

Mars 2020 isi cauta un nume
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200123103556


Vom continua cu partea a doua a articolului.


Credit NASA/ESA

jQuery Menu by Apycom