HTV 9, lansat spre ISS de ultima racheta H2B. Japonia trece la o noua etapa in explorarea spatiala
21-05-2020 04:39
Ultimul zbor al celei mai puternice rachete nipone, H2B, a avut loc miercuri de la Tanegashima Space Center. Cu inchiderea seriei de 9 lansari, se pune capat si cargourilor HTV.
Agentia Spatiala Japoneza JAXA are in plan modernizarea programului prin care participa la Statia Spatiala Internationala ISS si cu o viziune pe termen mai lung pentru Lunar Gateway: HTV va fi inlocuit de un cargou mai mare, HTV-X, iar transportorul H2B va fi inlocuit de H3, despre care am mai scris acum cativa ani cand a inceput proiectarea sa.
Zborul de test al lui H3 este asteptat pe finalul acestui an, iar prima misiune a cargoului HTV-X, pentru 2022.

Mitsubishi Electric (MELCO), furnizor strategic pentru JAXA, este compania care a construit atat cargoul HTV 9, cat si racheta H2B.
Cargoul, are o masa la lansare de 16.5 tone, si este un cilindru de 10 m lungime, cu un diametru de 4.4 m, compartimentat in doua compartimente interne (unul presurizat si respectiv unul nepresurizat) in care poate transporta pana la 6 tone de echipamente.
HTV nu are panouri solare individuale la fel ca restul cargourilor ci ele sunt montate direct pe structura cilindrica. El manevreaza in spatiu pentru a ajunge din urma ISS si pentru a se pozitiona pentru cuplare, folosind 4 propulsoare de tip IHI HBT 5, de 500 N si 28 de propulsoare mai mici de 120 N.




Revenind la HTV 9, andocarea este asteptata pentru luni 25 mai, la ora 12:15 GMT, atunci cand bratul robotic canadian Canadarm-2, manevrat de astronautul Chris Cassidy, actualul comandant al statiei, il va captura si il va atasa lui ISS, urmand sa ramana andocat cateva saptamani. Ca si precedentele module, HTV 9 nu va fi recuperat ci, dupa ce va fi incarcat cu deseuri de pe statie, va arde in atmosfera.


Printre experimentele notabile transportate de HTV 9, o camera produsa de compania spaniola Satlantis Microsats, camera ce va fi testata in conditiile din spatiu si daca va confirma, va fi folosita pe viitoarele misiuni de tip microsat. Mai exact, modelul transportat acum pe orbita, iSIM-170 (Integrated Standard Imager for Microsatellites) va fi montat in exteriorul statiei, pe platforma i-SEEP (IVA-Replaceable Small Exposed Experiment Platform)  a modulului japonez Kibo.
ISIM-170, echipata cu detectori CMOS, este o camera multispectru (vizibil si infrarosul apropiat), care poate atinge o rezolutie de 1 m de la o altitudine de referinta de 500 km. Ea cantareste sub 15 kg si poate observa la sol arii cu latimea de 7.5 km.


Un alt experiment notabil de pe HTV 9 este si SCEM (Solid Combustion Experiment Module) pentru determinarea rolului gravitatiei in procesele de combustie.

 


Articole mai vechi:

Japonia trimite al treilea cargo HTV catre statia spatiala internationala
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120724082833

Al patrulea cargo japonez catre ISS
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130807032449

HTV 6 readuce pe fagasul normal alimentarea Statiei Spatiale Internationale
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161209134638

JAXA se pregateste sa aduca in serviciu racheta H3
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180327145714


Credit JAXA

jQuery Menu by Apycom