SpaceX, in asteptarea unui zbor istoric. Crew Dragon la misiunea Demo 2
26-05-2020 12:10
Racheta Falcon 9 a fost ridicata la verticala pe rampa de lansare 39A de la Cape Canaveral, pentru cea mai importanta misiune a sa pe anul in curs, Demo 2: dupa zborul din marte, ea trebuie sa transporte pe orbita al doilea cargo Crew Dragon, de aceasta data cu echipaj uman la bord.
In testele premergatoare zborului, desfasurate in urma cu cateva zile, toate sistemele au fost declarate operationale si misiunea a primit unda verde din partea NASA.

Fereastra de lansare se va deschide la 20:33 GMT, miercuri 27 mai, cu a doua optiune pentru sambata 30 mai la ora 19:22 si o a treia optiune pentru duminica, 31 mai, la 19:00 GMT.
Probabilitatea de zbor, din punct de vedere al conditiilor meteo, este de 60% pentru miercuri si creste in zilele urmatoare.


Evenimentul este unul important pentru NASA si putem spune istoric pentru SpaceX:
refacerea capabilitatii SUA de lansare cu echipaj uman dupa aproape o decada de pauza (ultimul zbor a avut loc in 2011, de atunci astronautii americani trebuind sa apeleze la capsulele rusesti Soyuz, cu un cost de peste 80 de milioane de dolari pe loc). In cele din urma o confirmare a succesului viziunii de atunci, de a retrage vechea naveta spatiala si de a externaliza servicii pentru atragerea investitorilor privati, astazi America dispunand de o sumedenie de companii spatiale mai mici sau mai mari, un Silicon Valley spatial gata sa ia startul in noua cursa spatiala dincolo de orbita Pamantului
intrarea oficiala a SpaceX in programul Artemis si accelerarea activitatilor cu echipaj uman; o testare in conditii reale si o experienta extrem de utila pentru intentiile lui Musk pe termen mediu si lung de a calatori regulat in spatiul interplanetar

Nu in ultimul rand, simbolic, intr-un moment delicat, in care toata planeta, afectata de deciziile luate in timpul crizei Covid este ingrijorata asupra viitorului, acest zbor poate fi un motiv de optimism si o raza de speranta petru un viitor mai bun asa dupa cum, insusi Elon Musk spunea:  'You want to wake up in the morning and think the future is going to be great - and that’s what being a spacefaring civilization is all about. It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars'.



Dupa cum era de asteptat, foarte multe personalitati americane vor lua parte la zborul capsulei Crew Dragon, inclusiv presedintele Trump si vicepresedintele Pence. Asta in ciuda restrictiilor impuse de Covid, care au ingreunat si campania de pregatire din ultima saptamana. Elon Musk a anuntat ca va sta in centrul de comanda al companiei impreuna cu inginerii sai, insa probabil va lua parte la evenimentul oficial de dupa lansare.

Robert Behnken si Douglas Hurley sunt cei doi astronauti de la bordul expeditiei 63 pentru ISS. Ei au mai zburat in trecut pentru agentia americana si sunt primii astronauti incorporati in echipa SpaceX, asistand inca de la inceput la dezvoltarea capsulei Crew Dragon.
O data lansati in spatiu, ei vor incepe procedurile de verificare a sistemelor de la bord, in timp ce cargoul, impreuna cu inginerii de la sol, va fi dirijat spre ISS, pe care o va ajunge din urma dupa aproximativ 24 de ore. Andocarea se va face automat, insa cu cei doi astronauti supervizand sistemul de la bord.
Ca de obicei, treapta intai a rachetei va zbura inapoi si se va incerca recuperarea sa.



In principiu Crew Dragon poate sta atasat Statiei Spatiale Internationale timp de 110 zile, insa prima misiune probabil nu va folosi intreaga perioada ci se va limita la un timp mai scurt (in functie de cum va decide NASA).
O data decuplat de statie, cargoul va frana in atmosfera, apoi va plonja in Oceanul Atlantic, in largul coastei Floridei, urmand a fi recuperat de nava Go Navigator a SpaceX.





Articole mai vechi despre Crew Dragon si programul de zbor cu echipaj uman al SpaceX:

America tot mai aproape de a-si reface capabilitatea de lansare cu echipaj uman. SpaceX, momentan in prima pozitie in Commercial Crew Program, este asteptata sa confirme
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20190301155152

Crew Dragon executa cu succes misiunea Demo 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20190308144000

Zborurile in spatiu raman inca periculoase datorita limitarilor noastre tehnologice, dar tocmai pentru viitorul umanitatii speram ca aceasta incercare va decurge ca la carte si va deschide o noua pagina in istoria explorarii noastre spatiale. Desigur, vom prelua transmisia in direct si pe sectiunea Live Event a site-ului nostru, urmand sa revenim cu un nou articol dupa lansare:
www.spacealliance.ro/live

Credit SpaceX/NASA

jQuery Menu by Apycom