In pofida crizei care a lovit si industria spatiala, Perseverance va zbura spre Marte anul acesta. Partea 3. O luna pana la lansare
20-06-2020 02:29
O luna ne mai desparte de lansarea viitorului robot martian Perseverance. Fereastra de zbor anuntata initial (debutand pe 17 iulie) a fost modificata usor (de pe 20 iulie pana pe 11 august), insa cel mai important lucru este ca, in ciuda perioadei dificile pe care planeta a traversat-o, ea a putut fi mentinuta datorita eforturilor depuse de inginerii NASA.

Mica intarziere se datoreaza partenerilor industriali ai agentiei, mai precis celor de la ULA, care au trebuit sa repare una din macaralele folosite la montarea rachetei Atlas 5, cea care va asigura lansarea misiunii.

Pe 21 mai, celor 4 tuburi de colectare a mostrelor de pe Marte montate anterior, le-au fost adaugate alte 39. De dimensiunea unor trabucuri, 60 mm lungime si un diametru de 13 mm, ele au fost sterilizate in prealabil pentru a evita orice contaminare accidentala. Sistemul Sample Caching System instalat la bord este in acest moment complet.
Perseverance nu are posibilitatea de a trimite aceste mostre inapoi pe Pa,mant, insa face parte dintr-un plan pe termen lung si viitoarele misiuni vor putea recupera aceste esantioane.



Capsula protectoare a robotului a fost apoi cuplata cu modulul de transfer interplanetar, iar in acest moment se lucreaza la montarea intregului ansamblu pe adaptorul rachetei. Va urma incapsularea provizorie in conul rachetei si transportul la locul de lansare.
Printre ultimele activitati se numara si instalarea sursei de alimentare cu energie a robotului. Dupa cum se stie, de ceva vreme, NASA a renuntat la folosirea clasicelor panouri solare, care ridica multe probleme pe Marte, folosind in schimb generatoare nucleare.
Perseverance foloseste un reactor pe baza de Plutoniu care ii va permite operarea sigura si neintrerupta, indiferent de conditiile meteo de pe Marte, timp de mai multi ani.


Inginerii ULA vor inchide apoi capsula protectoare a rachetei, iar ultimele zile vor fi dedicate pregatirii propriu zise a lansarii (verificarea sistemelor de sol, alimentarea rachetei cu combustibil, verificarea finala a sistemului de lansare si a robotului etc). Dupa cum se vede o agenda incarcata, cu multe activitati complexe.

Mars 2020 se va numi Perseverance
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200306150110
Mars 2020 isi cauta un nume
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200123103556
In pofida crizei care a lovit si industria spatiala, Perseverance va zbura spre Marte anul acesta. ExoMars Rosalind Franklin rateaza insa lansarea (partea 1)
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200422082724

In pofida crizei care a lovit si industria spatiala, Perseverance va zbura spre Marte anul acesta. ExoMars Rosalind Franklin rateaza insa lansarea (partea 2)
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200509143325


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom