Un 4 iulie cu ghinion. Rocket Lab esueaza in zborul cu numarul 13
24-07-2020 23:38
Avansat cu o zi, pentru a evita conditiile meteo nefavorabile dar si pentru a puncta in mod simbolic ziua Americii, zborul cu numarul 13 a fost unul cu ghinion pentru Rocket Lab, intrerupand o serie foarte buna de 11 reusite consecutive prin care compania reusise sa isi consolideze pozitia pe piata serviciilor de lansare.

Traditional deja pentru Rocket Lab, misiunea a purtat o denumire sugestiva: Pics Or It Didn’t Happen, referire la pasagerii incarcati la bord, asa dupa cum vom arata mai tarziu.

Dupa o lansare reusita de pe rampa complexului LC 1 din Noua Zeelanda si o activare corecta a treptei intai, la 4 minute in zbor au aparut problemele, in momentul in care treapta a doua a rachetei ar fi trebuit sa accelereze incarcatura pentru a o inscrie in orbita.
Aceasta accelerare nu a mai venit insa si am avut parte de o reintrare rapida in atmosfera si de distrugerea pasagerilor. Concluziile anchetei care este in derulare, ar trebui sa se aplice tuturor celor 8 rachete pe care Rocket Lab le are in constructie in acest moment.

Revenind la pasageri, ei au fost 7 cu totul.
5 dintre ei sunt nanosateliti din seria Flock 4e ai operatorului Planet. Pierederea lor, care nu este singulara in evolutia constelatiei Planet, probabil nu va fi foarte dramatica si nu va afecta serviciul de observare a Pamantului furnizat de compania din San Francisco, pentru ca vorbim despre sateliti cu cost redus, intreaga filozofie a sistemului bazandu-se pe principiul 'fail and replace'.

Al saselea satelit la bord a fost unul britanic, denumit Faraday 1, al companiei In-Space Missions. Construit de GOMSpace el este un Cubesat 6U.

In sfarsit, satelitul principal, CE-SAT 1B (Canon Electric Satellite), a fost construit de Spaceflight Inc. pentru Canon Electronics Inc. care a intrat pe piata spatiala in urma cu cativa ani. Cantarind 67 de kg si cu dimensiunile 50 cm x 50 cm x 85 cm, el este echipat cu un telescop Cassegrain si un sistem optic bazat pe arhitectura lui EOS 5D Mark III (5760 × 3840 pixeli) capabil sa obtina de la altitudinea de 500 km, imagini cu rezolutia de 90 cm la sol.
Primul satelit din aceasta serie, CE-SAT 1, fusese lansat in 2017 de pe teritoriu indian, cu ajutorul rachetei PSLV, in misiunea C38.
Un alt satelit, CE-SAT-IIB, este programat la lansare, tot cu o racheta Electron, in partea a doua a anului acesta.




Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom