World Space Week/Saptamana mondiala a spatiului cosmic 2020
11-10-2020 06:36
In pofida pandemiei care a afectat intreaga planeta, cu impact major si in explorarea spatiala, saptamana 4-10 octombrie, a mers mai departe ca in fiecare an cu evenimentul World Space Week sau Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic.
El este organizat de Adunarea Generala a ONU in cinstea lansarii primului satelit artificial, Sputnik 1, pe 4 octombrie 1957 care marcheaza, asa cum stim, debutul explorarii spatiale.
Zece ani mai tarziu, pe 10 octombrie 1967, in conditiile extinderii acestor operatiuni si a unui numar in crestere de tari cu activitati in spatiu, se puneau bazele legale si se trasau primele reglementari in domeniu, prin semnarea tratatului international Treaty on Principles Governing the Activites of States in the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space, including the Moon and Other Celestial Bodies.

In 2020 evenimentul a purtat numele ‘Satellites Improve Life’, cu referire directa la modul in care satelitii si aplicatiile spatiale ne-au influentat viata in cei 63 de ani care s-au scurs de la lansarea lui Sputnik. Cercetarea spatiala pare de multe ori scumpa si este pusa sub semnul intrebarii atat de publicul larg cat si de factorul politic, mai ales ca intotdeauna sunt alte nevoi pe termen scurt care trebuie rezolvate, insa nu trebuie uitat ca ea este una dintre cele mai eficiente investitii - cele mai multe din tehnologiile dezvoltate intorcandu-se inapoi in societate si imbunatatindu-ne viata.
In mod ironic, probabil ca nu puteam vorbi despre un context mai bun ca aceasta pandemie, care ne-a aratat inca o data cat de fragila este viata pe Pamant sau mai bine zis, indiferent cum ne evaluam noi, in realitate cat de multe lucruri ne lipsesc tehnologic vorbind.
Spre exemplu, cum ar fi aratat 2020 daca in locul acestui virus am fi avut o amenintare din spatiu? Am fi fost capabili sa venim cu solutii rapide, in conditiile in care nici una dintre masurile pasive de izolare aplicate pana acum nu ne-ar mai fi ajutat?


Credit World Space Week

jQuery Menu by Apycom