Back in business
26-05-2021 12:28
Dupa o pauza destul de lunga, timp in care ne-am concentrat pe extinderea proiectului nostru Space Alliance, site-ul va reveni in perioada urmatoare la ritmul normal cu care v-am obisnuit.

Bineinteles la aceeasi calitate a articolelor ca in ultimii 12 de ani de cand an lansat online in Romania primul portal dedicat tehnologiilor spatiale. La noi nu veti gasi traduceri ale altor publicatii sau stirile senzationale de care abunda presa romaneasca, ci articole de calitate, interpretari personale ale principalelor evenimente spatiale si sinteze cu detalii tehnice explicate pe intelesul publicului larg.

Ultimele luni au adus multe schimbari interesante in domeniul spatial, chestiuni pe care desigur va trebui sa le abordam separat, in articole dedicate, insa merita sa amintim aici cateva dintre ele: o intensificare a noii curse spatiale, de aceasta data nu cu Luna ci cu Marte in prim plan, razboiul comercial pentru suprematia in domeniul megaconstelatiilor, cu bataie pe termen lung in tot ceea ce are nevoie de conectivitate, o abundenta de companii mici concentrate pe constructia unor noi sisteme de lansare sau a unor noi tipuri de sateliti cu aplicatii in servicii cerute de societatea moderna (imagini de inalta rezolutie, meteo, monitorizarea traficului maritim sau aerian etc), cresterea accesibilitatii orbitei terestre prin zboruri comerciale si nu in ultimul rand depasirea ei prin constructia Lunar Gateway - un proiect care va concentra mare parte din resursele natiunilor in anii care vor veni, dar care va asigura pentru prima data in istorie o perspectiva multiplanetara pentru specia umana, prin accesul mult mai facil la misiuni interplanetare de exploatare a resurselor din spatiu sau de investigatii stiintifice de durata.

Toate aceste evenimente tehnice sunt insotite si nu pot fi decuplate de chestiuni geo-politice specifice: o schimbare de administratie la Washington care vine cu o noua conducere si o noua viziune la NASA, o schimbare de mandat la varful Agentiei Spatiale Europene ESA si o schimbare de politica spatiala la nivelul Comisiei Europene, criza Covid care a franat semnificativ activitatea din 2020 si care a deteriorat si mai mult relatia Occidentului cu China, o Rusie si mai izolata si care incearca sa isi regandeasca strategia spatiala pentru urmatorii 10 ani pentru a putea ramane competitiva etc.
Pe plan autohton, remarcam o Romanie care a sarbatorit recent, din pacate relativ modest din cauza restrictiilor sanitare, 40 de ani de la zborul singurului sau cosmonaut. O Romanie care si-a asumat cheltuieli tot mai mari in domeniul spatial, fiind azi practic cel mai mare contributor din fostul bloc estic la bugetul ESA, dar unde rezultatele nu sunt deocamdata proportionale cu asteptarile.

Cum aminteam mai devreme, toate aceste aspecte le vom aborda pe viitor in articolele care vor aparea pe site. Pana atunci multumim tuturor cititorilor nostri pentru fidelitate si va invitam sa consultati periodic Space Alliance.

www.spacealliance.ro – primul portal romanesc dedicat tehnologiilor spatiale
jQuery Menu by Apycom