Firefly gata de prima sa lansare. Partea 1
08-06-2021 00:36
Compania Firefly Aerospace Inc. se pregateste sa se alature in scurt timp celorlalti actori de pe piata americana de lansari spatiale. Deviza sa ‘Making Space for Everyone!’ se inscrie in linia actuala a industriei, de reducere a costurilor si implicit de sporire a accesibilitatii spatiului. O linie pe care guvernul SUA, prin expertii de la agentia sa spatiala NASA, a intuit-o foarte bine in urma cu aproape 20 de ani si pe care a pus-o in practica cu succes.

 Transferarea catre sfera privata a anumitor nise (cum sunt in cazul de fata serviciile de lansare), s-a dovedit o carte castigatoare caci industria spatiala, gratie oportunitatilor extraordinare de viitor pe care le deschidea, a devenit extrem de interesanta pentru capitaluri si s-a transformat in scurt timp in terenul de intrecere al miliardarilor.
Nu a fost nevoie de cresteri suplimentare de taxe sau de nationalizari, idei cu care in paranteza fie spus, se cocheteaza in alte parti ale planetei, ci, in spiritul economiei americane, a fost creata doar oportunitatea (evident momentul fiind bine ales pe fondul maturizarii tehnologiei), iar capitalul s-a orientat automat, tragand dupa sine industria, asa dupa cum am putut vedea in ultimii ani.

Dupa SpaceX, Rocket Lab, Blue Origin, Virgin sau Astra, Firefly se pregateste si ea sa intre pe lista noilor actori de pe piata. Toate, sunt companii extrem de agile, care au scuturat serios suprematia de decenii a contractorilor traditionali din programele spatiale americane (Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman etc.)

Revenind la Firefly Aerospace Inc., la sfarsitul lunii mai, prima sa racheta, Alpha, a fost ridicata pe rampa de lansare a complexului SLC 2W de la baza spatiala Vandenberg. Este un complex de unde in trecut au zburat rachete Delta si pe care compania l-a inchiriat pentru viitoarele sale operatiuni. Lucrarile de modernizare nu au fost lipsite de incidente, spre exemplu in octombrie anul trecut, rampa de lansare fiind cuprinsa de flacari.


Pana la urma nu a fost vorba de ceva foarte grav, caci racheta nu era langa rampa ci la facilitatile de testare ale companiei. Lucrarile de modernizare ale complexului au mers mai departe si in noiembrie prima treapta, care intre timp fusese testata pe bancul de probe si trecuse cu bine testele, ajungea la Vandenberg.



In decembrie, treapta a doua a trecut la randul ei ultimele teste pe banc si ulterior a fost transportata deasemenea la baza aeriana Vandenberg.

Mai trebuie spus ca dupa modelul celorlalti operatori, un al doilea loc de lansare este stabilit de Firefly pe coasta de est, la complexul SLC 20 de la Cape Canaveral.

Cu ocazia testarilor recente de pe rampa de lansare din Vandenberg, cu racheta asamblata complet  pentru zborul inaugural, de care aminteam mai devreme, cele doua trepte au fost calificate formal si au fost obtinute licentele pentru zbor. 



Depasirea acestui punct critic a fost sarbatorita de PR-ul companiei printr-o serie de poze inedite postate pe retelele de socializare, in care apare mascota celor de la Firefly, catelul Nala.



Mai urmeaza testul static si stabilirea exacta a datei de lansare (daca totul merge bine, ea este asteptata undeva luna aceasta, iunie).

Vom continua.

Credit Firefly
jQuery Menu by Apycom