Ariane 5 stabileste un nou record personal si se pregateste pentru cea mai importanta misiune a sa
25-10-2021 02:10
In zborul de pe 24 octombrie, Ariane 5 a reusit un nou record personal, ridicand intr-o orbita GTO, cea mai grea incarcatura a sa de pana acum: 2 sateliti de telecomunicatie a caror greutate totala (impreuna cu echipamentul auxiliar) s-a ridicat la 11.2 tone. Masa efectiva a celor doi sateliti incarcati cu combustibil a fost de 10263 kg.
Misiunea a fost cea cu numarul 111 pentru familia de rachete Ariane 5 si a purtat indicativul VA255 in nomenclatorul general Arianespace.
Datorita volumului cumulat al celor doi sateliti, unul agabaritic, Ruag Space, constructorul capsulei protectoare, a trebuit sa modifice modelul standard, venind cu unul cu 1.5 m mai lung. 

Vorbim desigur despre cea mai puternica versiune a lui Ariane 5, ECA, responsabila pentru zborurile cu consum energetic ridicat. Cum de altfel este si urmatoarea misiune, cea mai importanta din intreaga cariera a lansatorului european: luna decembrie va aduce pe rampa in Guiana Franceza, nava amiral a astronomiei, telescopul JWST. Arianespace a concentrat toate resursele pentru acest zbor, avand in fata partenerilor internationali, responsabilitatea de a se achita cu succes de el.


Pana la JWST sa aruncam o scurta privire asupra misiunii VA255. Cei doi pasageri de la bord s-au numit SES 17 si Syracuse 4A. Ambii sunt construiti de Thales Alenia Space, pe platforme Spacebus Neo, insa au misiuni diferite.


SES 17 este un satelit civil operat din Luxemburg de SES Astra. Vorbim despre un satelit din clasa Spacebus Neo 200, de 6.4 tone, cu propulsie electrica si comunicatie in banda Ka.

Syracuse 4A este un satelit Spacebus Neo 100 de 3.8 tone. El deserveste nevoia de comunicatie a armatei franceze, fiind la dispozitia DGA (Direction générale de l'armement).
 
Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom