Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 1
08-01-2022 13:37
CST-TUM (Centrul pentru tehnologii spatiale de pe langa Universitatea Tehnica a Moldovei) a inceput in urma cu cativa ani proiectarea si constructia primei misiuni spatiale a tarii, TUMnanoSat.
Discutam despre un nanosatelit pe standardul Cubesat 1U (un cub cu latura de 10 cm), impreuna cu infrastructura de sol (antene si centrul de control).


In 2019, proiectul a fost selectat de JAXA (Agentia Spatiala Japoneza) si UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) pentru a patra runda a programului KiboCUBE, care permite lansarea nanosatelitilor, de pe Statia Spatiala Internationala cu ajutorul echipamentului J-SSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer) instalat in cadrul modulului japonez Kibo. Prin acelasi program Kenya, Guatemala, Mauritius si Indonezia castigasera o lansare gratuita pentru platformele lor.
TUMnanoSat ar avea astfel o orbita constransa de cea furnizata de ISS – aproximativ 400 km altitudine si 51 de grade inclinatie fata de Ecuator.

El ar fi trebuit transportat spre ISS in zborul rachetei Antares 230, la bordul cargoului Cygnus NG15, insa calificarile nu au fost obtinute in timp util.
In luna mai, satelitul a fost transportat in Romania, la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, pentru testele finale inainte de imbarcarea pentru zbor. Pentru cei care nu sunt la curent, Romania a construit acolo o infrastructura de testare a diverselor echipamente pentru nanosateliti, centrul Romanian Nanosatellite Technologies Competence Center (ROST‐CC), cu ocazia misiunii spatiale Goliat, care ne amintim, a fost lansata in 2012, dar care din pacate a esuat in spatiu la scurt timp. Ar fi trebuit sa urmeze o alta misiune, Robisat, parte a proiectului european QB50, 2 nanosateliti in formatie, insa ea nu a mai fost niciodata lansata.
Despre ele am scris in amanunt la momentul respectiv.

www.spacealliance.ro/goliat
www.spacealliance.ro/robisat

Inchidem aceasta mica paranteza si spunem ca urmatoarea oportunitate pentru TUMnanoSat ar fi lansarea cu cargoul Cygnus NG17, cel mai probabil in luna februarie 2022. Ramane insa sa asteptam o confirmare oficiala in acest sens.

TUMnanoSat este o platforma experimentala, al carei principal instrument de observatie este o camera optica, denumita micro-CAM-II. Cu un camp optic de 56 de grade, ea produce imagini la doua tipuri de rezolutii - 160x120 pixeli sau 640x480 pixeli. Camera este capabila de compresie si comunica serial cu calculatorul de bord al satelitului.

Vom reveni cu mai multe amanunte tehnice in articole viitoare.




Credit CST-TUM
https://cnts.utm.md/index.html

jQuery Menu by Apycom