Esecul rachetei Astra Rocket duce pretul actiunilor companiei la minimul ultimelor 12 luni. Partea 2
14-02-2022 04:31
Spuneam in prima parte a articolului nostru ca Astra, investigheaza in acest moment cauzele care au dus la distrugerea rachetei sale in zborul de pe 10 februarie.
4 nanosateliti americani fusesera pierduti in urma reintrarii premature in atmosfera a rachetei. 

BAMA 1, un Cubesat 3U al Universitatii din Alabama era un demonstrator tehnologic pentru sisteme de deorbitare cu ajutorul unei membrane care se desface la sfarsitul misiunii, crescand artificial rezistenta la inaintare.

INCA, prescurtare de la Ionospheric Neutron Content Analyzer, un Cubesat 3U dezvoltat in colaborare de universitatile New Mexico, New Hampshire si Goddard Space Flight Center al NASA, isi propunea, pe baza masuratorilor obtinute de spectrometrul de la bord, sa detecteze fluxurile de neutroni din atmosfera joasa, ce pot ridica probleme vehiculelor aerospatiale.

R5-S1, un alt Cubesat 3U, construit de Johnson Space Center al NASA, isi propunea sa fie o platforma de test pentru viitoare echipamente ce vor fi folosite in insdustria spatiala (de la camere la computere, sau alte componente electronice) sau chiar pentru module software.

Qubesat, un Cubesat 2U al universitatii din California, trebuia sa testeze efectul microgravitatiei asupra unei noi tehnologii care ar putea sa miniaturizeze si mai mult o serie de senzori folositi de nanosateliti (magnetometre, giroscoape etc). Este vorba despre 'Nitrogen-Vacancy centers in diamond' un defect indus in structura cristalina a unui diamant, in care atomii de carbon sunt inlocuiti cu atomi de azot, si care are multe aplicatii in fizica moderna.

Astra Rocket 3.3 este cea mai moderna racheta a seriei dezvoltate de Astra Space. Vorbim despre un lansator in doua trepte: o prima treapta propulsata de 5 motoare Delphin dezvoltand fiecare 144.5 kN si o treapta a doua propulsata de un motor Aether ce dezvolta 3.2 kN. Ambele motoare folosesc kerosen RP-X pe post de combustibil si LOX pe post de oxidant.
Astra Rocket 3.3 are o lungime de 13.1 m, un diametru mediu de 1.32 m, o greutate de 11 tone si o capacitate de lansare intr-o orbita SSO, de 50-150 kg.




Credit Astra Space

jQuery Menu by Apycom