Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 2. Cateva zile pana la lansare
06-06-2022 10:11
Spuneam in precedentul articol publicat pe site la inceputul anului, ca Republica Moldova intentioneaza sa lanseze primul satelit al tarii. Este vorba despre TUMnanoSAT, un nanosatelit de tip Cubesat 1U, dezvoltat de Universitatea Tehnica din Chisinau. Desigur nu discutam despre un satelit cu semnificatie stiintifica, insa trebuie sa punctam ca misiunea este una simbolica, menita sa impulsioneze studiile de inginerie bazate pe tehnologiile spatiale.
TUMnanoSAT este acum la doar cateva zile distanta de lansarea catre ISS, programata, asa cum vom detalia in articol, pentru 10 iunie.


Din cauza intarzierilor programului, satelitul a ramas consemnat la sol, iar zborul sau a fost amanat de mai multe ori, fiind mutat din februarie 2021 de la bordul cargoului Cygnus NG15 montat pe racheta Antares 230, apoi in februarie la bordul cargoului Cygnus NG17 pe aceeasi Antares 230 si in final la bordul lui Dragon CRS 25 ce urmeaza sa ajunga la ISS cu ajutorul lui Falcon 9.
Un zbor programat de la complexul 39A operat de SpaceX la Cape Canaveral; data de lansare (la momentul publicarii acestui articol) este 10 iunie 2022.

Cum aminteam mai devreme, programul a fost unul anevoios. 
CST-TUM (Centrul pentru tehnologii spatiale de pe langa Universitatea Tehnica a Moldovei) a inceput in urma cu cativa ani proiectarea si constructia primei misiuni spatiale a tarii.
In 2019, proiectul a fost selectat de JAXA (Agentia Spatiala Japoneza) si UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) pentru a patra runda a programului KiboCUBE, care permite lansarea nanosatelitilor, de pe Statia Spatiala Internationala cu ajutorul echipamentului J-SSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer) instalat in cadrul modulului japonez Kibo. Prin acelasi program Kenya, Guatemala, Mauritius si Indonezia castigasera o lansare gratuita pentru platformele lor.
Cum TUMnanoSat nu dispune de propulsie, el ar avea astfel o orbita constransa de cea furnizata de ISS – aproximativ 400 km altitudine si 51 de grade inclinatie fata de Ecuator.
In 2021 Republica Moldova a primit sprijin din Romania prin ROSA (Agentia Spatiala Romana) si ISS (Institutul de Stiinte Spatiale) pentru testarea satelitului, realizarea calificarilor functionale pentru acceptarea la zbor si obtinerea aprobarilor internationale.
Dupa incheierea campaniei de testare, in februarie 2022, UTM organiza o conferinta de presa in care se detalia misiunea nanosatelitului:

a) componenta educaționala
– testarea senzorilor subsistemului pentru determinarea atitudinii satelitului (magnetometre, micro-giroscoape, senzori solari) pentru optimizarea algoritmilor de control a atitudinii
– dezvoltarea unui subsistem eficient de comunicare „satelit – stație terestră”
– testarea sistemului de alimentare cu energie solară pentru obținerea modurilor optime de distribuție a energiei acumulate

b) componenta de cercetare
– studierea funcționalității și comportamentului nanosenzorilor în condițiile spațiului virtual
– testarea fiabilității componentelor electronice în condițiile radiației spațiale




Ulterior satelitul a fost transmis la Centrul Spațial Tsukuba (JAXA) pentru testarea și validarea finală. 
In acelasi centru a avut loc si integrarea în tubul de lansare orbital JSSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer), care a fost transmis mai departe in SUA.
 





La Cape Canaveral el a fost montat in cargoul Dragon, care il va transporta pe ISS pe 10 iunie. Acolo el va fi preluat de echipajul statiei si va fi transferat in modulul japonez Kibo, de unde va fi impins afara in spatiu. Toata procedura nu va fi imediata, ci in functie de programul astronautilor, va dura zile sau chiar saptamani.
TUMnanoSAT va fi insotit pe ISS de alti nanosateliti, montati deasemenea in rackuri: BeaverCube, CLICK A, D3, JAGSAT 1 si CapSat 1.

Mai trebuie spus ca in acest moment vremea la Cape Canaveral se anunta favorabila. SpaceX mai are o lansare inainte (pe 8 iunie) de la complexul 40 (satelitul de telecomunicatii Nilesat 301), iar pe 10 iunie isi va concentra atentia pe complexul 39A, de unde va zbura si TUMnanoSAT.

Vom reveni cu amanunte in zilele urmatoare.

Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 1

Credit TUM/JAXA/NASA

jQuery Menu by Apycom