Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 3. Lansare amanata pentru sfarsitul lunii
12-06-2022 00:57
Spuneam in articolul nostru anterior ca nanosatelitul construit la Chisinau, de Universitatea Tehnica a Republicii Moldova, Cubesatul TUMnanoSAT ar fi trebuit sa fie lansat de la Cape Canaveral pe 10 iunie la bordul cargoului Dragon CRS 25.
Cargoul celor de la SpaceX ar fi trebuit sa il transporte pana la ISS, de unde astronautii l-ar fi transferat in modulul japonez Kibo si, folosind bratul robotic, conform unei proceduri standard, ar fi trebuit sa il impinga afara in spatiu.


Intre timp insa a survenit o modificare a datei de lansare, care a fost mutata pentru sfarsitul lunii, pe 28 iunie. Nu vremea a fost factorul decisiv de aceasta data (conditiile meteo asa cum spuneam si in articol se anuntau favorabile si de altfel ele s-au mentinut asa - cu 2 zile inainte SpaceX reusind sa lanseze tot din Cape Canaveral, cu o alta racheta Falcon 9, satelitul de telecomunicatie Nilesat 301), ci o problema tehnica detectata in urma testelor ce preced lansarea.
Mai exact, in timpul alimentarii rezervoarelor de combustibil din componenta sistemului de propulsie al cargoului, au fost detectate scurgeri. Problema este una serioasa si a impus oprirea pregatirii de lansare si investigatii suplimentare. Pentru ca este vorba de verificarea intregului sistem - tubulatura, etanseitatea rezervoarelor, supape etc, echipei de ingineri i s-au dat deocamdata doua saptamani (de altfel un interval destul de mare pentru standardele SpaceX).
Cargoul Dragon foloseste un sistem RCS (reaction control system) compus din 16 motoare Draco, aranjate in configuratie principal-secundar, pe baza de MMH si NTO (monomethyl hydrazine si nitrogen tetroxide oxidizer). Motoarele au fost imbunatatite permanent de SpaceX in ultimii ani, iar astazi au ajuns sa furnizeze in jur de 400 N in vidul din spatiu. Ele sunt restartabile si sunt folosite atat pentru orientare cat si pentru corectii de orbita. In jur de 1.2 tone de combustibil sunt folosite pentru o misiune normala catre ISS si inapoi pe Pamant.

Pentru TUMnanoSAT nu este nici un impact: satelitul este incarcat intr-un tub special JSSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer) inca de la parasirea facilitatilor JAXA din Japonia, este pastrat in conditii normale de temperature, presiune, umiditate etc. si in plus nu are combustibil la bord, fiind un nanosatelit mic (Cubesat 1U), fara propulsive proprie.


Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 1

Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 2. Cateva zile pana la lansare

Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom