Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 3. Lansarea
28-06-2022 10:42
28 iunie este pentru cei mai multi dintre noi o data oarecare, dar pentru cei conectati la fenomenul spatial ea va ramane in istorie ca data la care omenirea a facut primul pas concret pentru dezvoltarea viitoarei statii spatiale, Lunar Gateway. O continuare fireasca, de a explora dincolo de orbita Pamantului, dupa tot ce am invatat pe ISS despre traiul in conditiile grele din spatiu.
Curiozitatea ne impinge inca o data mai departe, oferind o sansa pentru viitoarele generatii de a-si depasi conditia care a tinut umanitatea legata de planeta Pamant.


Misiunea CAPSTONE precursoarea viitoarei statii internationale, a fost lansata cu succes in spatiu la bordul rachetei Electron a celor de la Rocket Lab. Ora de lansare a fost 09:55 GMT.
‘All black’ au avut poate cea mai grea misiune a lor de pana acum: a fost prima lansare interplanetara la bordul unei rachete de clasa atat de mica, iar toata atentia a fost concentrata asupra lor, cu atat mai mult cu cat zborul a fost realizat de ‘acasa’, de la complexul LC 1B al bazei lor spatiale din Noua Zeelanda. Initial NASA a avut in vedere o lansare de pe teritoriu american, de la baza LC 2, care este in constructie in Wallops, Virginia. Insa, desi in cea mai mare parte infrastructura este gata acolo, complexul nu a obtinut toate certificarile, astfel ca satelitul CAPSTONE, pentru a putea fi pastrat in grafic, a trebuit mutat in peninsula Mahia.

Revenind la subiectul articolului, pentru a putea face posibil transferul catre Luna in aceste conditii, racheta Electron a fost modificata, fiindu-i adaugata o treapta a treia pe baza platformei versatile Photon pe care Rocket Lab a dezvoltat-o intern. Riscul este insa semnificativ pentru ca Photon nu a mai fost folosit pana acum in spatiu si chiar daca toate componentele sale au fost minutios testate, conditiile reale pot aduce mereu surprize neplacute.
Iar el nu va disparea o data cu separarea si injectia orbitala dupa lansare, pentru ca Photon va duce si  greul transferului, trebuind sa manevreze succesiv pentru a creste apogeul orbitei, pentru a scapa de gravitatia Pamantului si pentru a inscrie satelitul pe o traiectorie spre Luna.


CAPSTONE a fost si el optimizat, rezultand un nanosatelit Cubesat 12U, in greutate de numai 25 de kg; evident, in aceste conditii, delta-v ul care poate fi oferit de sistemul sau de propulsie este limitat (un total de 200 m/s). 
Astfel, propulsia scazuta a lui Photon, va impinge, conform ultimelor estimari, transferul catre Luna la nu mai putin de 3 luni; suplimentar cateva saptamani pentru executarea seriei de corectii orbitale si inscrierea in traiectoria finala NRHO  (data estimata de intrare in serviciu fiind 13 noiembrie).
Ca sa ne facem o idee, JWST care a fost trimis in spatiu de puternica Ariane 5, a avut o calatorie de doar 3 zile pana la Luna si 30 de zile pana la punctul Lagrange L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna, la 1.5 milioane de km de Pamant.

CAPSTONE (prescurtare de la Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) a costat Agentia Spatiala Americana 13.7 milioane de dolari, contractor principal fiind desemnata compania Advanced Space din Boulder, Colorado. Ea a subcontractat la randul ei constructia platformei catre Tyvak si respectiv a sistemului de propulsie catre Stellar Exploration.
Misiunea sa consta pe de o parte in testarea stabilitatii orbitei viitoarei statii si pe de alta parte, a unui nou concept de navigatie denumit CAPS (Cislunar Autonomous Positioning System) in raport nu cu statiile de sol terestre ci cu pozitia relativa fata de LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).

Cum spuneam este un experiment, din punct de vedere financiar cu un cost scazut, dar din punct de vedere tehnic, cu insemnatate mare. Industria spatiala asteapta cu nerabdare confirmare de la datele culese de el, pregatindu-se intre timp pentru cel mai mare efort industrial de pana acum - in cadrul acordului Artemis (din care, in paranteza fie spus, face parte si Romania) - zeci de lansari pentru transportarea in spatiu a elementelor de structura, a echipamentelor etc. 
Cum spuneam, riscurile financiare sunt destul de mici pentru ca misiunea este una foarte ieftina, dar din punct de vedere al catalogarilor NASA ele exista: ca sa ne facem o idee racheta Electron detine certificare clasa 1 inca din 2020, in timp ce CAPSTONE se incadreaza in clasa D de misiuni spatiale.




Actualizare la momentul publicarii articolului pe site:
Ansamblul Photon/CAPSTONE a fost catalogat de NORAD ca obiectul 52914. El a fost injectat intr-o orbita 169 km x 1045 km x 39.1 grade, conform scenariului de zbor. Primele manevre programate pentru Photon au avut loc deja si vor continua in urmatoarele 6 zile.


 
Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 1. Rocket Lab castiga contractul pentru lansarea misiunii CAPSTONE 
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200627055044

Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 2. Rocket Lab se pregateste pentru lansarea misiunii CAPSTONE
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220609044655

Rocket Lab inaugureaza a doua rampa de lansare
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220303101039

Rocket Lab continua campania de achizitii, intarindu-si portofoliul in asteptarea unui an record
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220206070339

Vom continua.

Credit Rocket Lab/NASA

jQuery Menu by Apycom