PSLV C53
01-07-2022 07:55
Pe 29 iunie, Satish Dhawan Space Centre din Sriharikota, locul obisnuit al lansarilor indiene, a gazduit misiunea C53 a rachetei PSLV.
A fost a doua lansare facuta de ISRO (Agentia Spatiala Indiana) sub umbrela nou infiintatei NSIL (NewSpace India Limited), un parteneriat public-privat prin care guvernul de la New Dehli spera sa impulsioneze dezvoltarea sectorului privat.


ISRO are o buna istorie de cooperare internationala, iar zborul de acum cateva zile nu a facut exceptie, oferind ocazia lansarii in spatiu a unor sateliti din Singapore, asa cum vom detalia pe parcursul articolului.
PSLV a fost folosita de aceasta data in versiunea CA (Core alone), adica fara boostere ajutatoare pentru treapta intai. A fost a 15 a configuratie de acest fel folosita de ISRO, adaptata greutatii reduse pe care a trebuit sa o transporte in orbita.

Singurul pasager indigen la bord a fost POEM (PSLV Orbital Experimental Module), un experiment al indienilor. Treapta a patra a rachetei, care de obicei este abandonata in spatiu dupa lansare, a fost modificata pentru a putea functiona pe post de satelit (asemanator cu ceea ce Rocket Lab incearca cu al lor Photon).
In jurul motorului principal a fost adaugat un sistem de navigatie si control, care permite stabilizarea in spatiu. El este compus dintr-un calculator de bord, o suita de senzori simpli (solari, giroscoape, magnetometer) si un sistem de propulsie pe baza de heliu presurizat.
Pentru a permite o exploatare mai lunga, pe structura treptei a patra a rachetei (PS4) au fost montate panouri solare care incarca o baterie Li-Ion. Deasemenea, sistemul de comunicatie a fost modificat pentru a putea transmite volume mari de date catre sol si pentru a permite controlul la distanta.

Pasagerul cel mai mare, cu 365 kg, s-a numit DS-EO. El a fost construit in Singapore de DSTA (Defence Science and Technology Agency), impreuna cu sub-contractori si are in spate un sistem opto-electronic de observare a Pamantului in diferite spectre. Imaginile obtinute, cu rezolutie foarte buna, mergand pana la 0.5 m la sol, sunt folosite, pentru prevenirea dezastrelor naturale, asistenta umanitara si securitatea granitelor maritime.

NeuSAR, al doilea satelit din acest zbor ca marime, cantareste 155 kg si este o initiativa privata din Singapore, insa sub coordonarea DSTA (Defence Science and Technology Agency). Primul satelit dintr-o constelatie de 6 care va furniza, cu o perioada de revizitare de doar 60 de minute, imagini radar 

Scoob-1, al treilea si cel mai mic pasager, cantareste doar 2.8 kg si este primul construit in seria Student Satellite Series (S3-I) dezvoltata de Satellite Research Centre al School of Electrical and Electronic Engineering din cadrul NTU (Nanyang Technological University), din Singapore.
Un Cubesat 3U, el va realiza poze ale Pamantului si va masura, cu ajutorul unui sensor cu 18 canale distincte, de la UV la IR, radiatia solara.


Despre programul spatial din Singapore
https://www.edb.gov.sg/content/dam/edb-en/our-industries/aerospace/OSTIn-brochure.pdf

Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom