USSF 12, un pas inainte pentru imbunatatirea scutului antiracheta
06-07-2022 00:11
1 iulie 2022 a marcat o noua lansare de la complexul 41 al bazei spatiale de la Cape Canaveral. ULA a scos inca o data racheta Atlas 5 in versiunea 541, pentru a ridica pe orbita misiunea USSF 12 pentru Space and Missile Systems Center din SUA. Indicativul de acum cativa ani era de fapt AFSPC 12, insa intre timp, dupa cum ne amintim, US Space Force a devenit o ramura distincta de US Air Force in armata americana.
Nu este vorba despre o misiune activa in serviciul agentiei ci despre 2 experimente, care daca vor confirma testele in spatiu, vor fi transpuse mai tarziu in practica.


Vorbim despre WFOV-T (Wide-field of View Testbed) si despre USSF-12 Ring, ambii sateliti fiind lasati, dupa un zbor de 6 ore si 3 activari ale treptei superioare Centaur, in orbite geostationare.

USSF-12 Ring, a fost construit pe o platforma ESPAStar a celor de la Northrop Grumman. Este mai mult o platforma de transport pentru alte misiuni care nu dispun de sistem de propulsie performant si care trebuie duse din punctul A in punctul B.


WFOV-T, care initial ar fi trebuit sa fie un simplu instrument montat pe satelitul de amatori AMSAT P4B, a evoluat intr-o misiune independenta. Senzorul WASP (Wide-Area Six-Degree Payload), dezvoltat de L3 Harris, in jurul caruia se desfasoara misiunea, a fost instalat pe platforma Aquila M8 a celor de la Millenium Space Systems (astazi parte a grupului Boeing).
El va fi testat pentru cativa ani si daca va confirma, va fi montat pe viitorii sateliti din constelatia SBIRS.


Programul SBIRS era incadrat in divizia ‘Infrared Space Systems Directorate’ de care se ocupa US Air Force si Missile Systems Center. Satelitii erau operati de centrul de comanda spatiala al US Air Force, intre timp, asa cum aminteam desprinsa ca ramura distincta, US Space Force.
In contractul SBIRS compania Lockheed Martin este contractorul principal, in timp ce Northrop Grumman se ocupa de integrarea echipamentelor de observatie. Angajamentul initial prevedea proiectarea si constructia a 4 sateliti de tip HEO si 4 sateliti GEO, impreuna cu toata infrastructura de sol. Intre timp programul a fost reorganizat: o clauza speciala, a fost activata, clauza care mentiona posibila extindere a programului cu inca 2 sateliti GEO.
SBIRS-Space-Based Infrared System- face parte din programul american de aparare antiracheta-componenta de supraveghere spatiala, alaturi de DSP (Defense Support Program) si STSS (Space Tracking and Surveillance System). Scutul antiracheta are insa si componente aeriene, maritime si terestre - interceptoare, radare, centre de comanda etc.

Dupa cum se stie, Romania este implicata in proiectul acestui scut, asigurand acoperirea flancului sud-estic european. Mai ales in actualul context geopolitic, unde rachetele cu raza lunga de actiune au devenit o reala amenintare, scutul antiracheta devine extrem de important.


Prevazut initial cu 2 componente distincte SBIRS Low si SBIRS High ambele sub jurisdictia directa a Department of Defense, sistemul a fost reorganizat in sensul ca programul SBIRS Low a trecut in coordonarea Missile Defense Agency (MDA) si a fost redenumit Space Tracking and Surveillance System (STSS), 24 de sateliti zburand in configuratie de constelatie fiind asteptati atunci cand sistemul va ajunge la maturitate.
Varianta noua, reorganizata, a lui SBIRS are acum doua segmente: HEO (high eliptical orbit) si GEO (geostationary orbit), satelitii sistemului zburand, asa cum spune si numele, fie in orbite inalte in jurul Pamantului, fie ramanand fixe in raport cu Ecuatorul. Trei sateliti HEO au fost lansati in 2006, 2008 si respectiv 2017. Primul satelit GEO a fost pus pe orbita in mai 2011; au urmat altii in 2013, 2017, 2018 si 2021. Ultimul satelit al seriei actuale, SBIRS GEO 6, este programat pentru luna viitoare.

Razboiul stelelor merge mai departe
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200910010827

Statele Unite intaresc scutul antiracheta cu un nou satelit geostationary
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130320093056

Sistemul de aparare antiracheta testat din nou
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130214025708

Credit ULA/Boeing/US Space Force

jQuery Menu by Apycom