Un nou satelit pentru sistemul de navigatie rusesc Glonass, a fost lansat din Plesetsk, locul dedicat acestui tip de lansari militare, joi, 7 iulie.
Satelitul se numeste Kosmos 2557 si este de tip K, cea mai noua generatie de sateliti de navigatie ai Rusiei. Ca si in precedentele lansari, a fost folosita o racheta Soyuz 2 1b, ajutata de un modul de propulsie auxiliar Fregat M.
Dupa 3 ore si jumatate, satelitul a fost plasat cu succes intr-o orbita 19100 km x 19100 km x 64.8 grade.
Aceasta este a patra platforma Glonass K lansata de Rusia in ultimii 11 ani, dupa Kosmos 2471 (2011), Kosmos 2501 (2014) si Kosmos 2547 (2020).
Asa dupa cum se poate observa si din ritmul lansarilor, generatia K s-a dezvoltat foarte greu, devenind mai mult o modalitate de testare pentru diverse tehnologii; pentru mentinerea operationala a serviciului (in paranteza trebuie spus, mereu au fost suficiente noduri active si de rezerva pentru a nu crea neplaceri), Rusia a lansat in paralel vechile platforme Glonass M (ultima in 2020).
Satelitii sunt construiti de ISS Reshetnev pe o platforma Ekspress-1000A, sunt nepresurizati, stabilizati pe trei axe si pe langa semnalele clasice de furnizeaza si servicii auxiliare in programul Cospas-Sarsat pentru alerta in situatii de urgenta.
Insa, fata de planul initial, care tintea reducerea greutatii fata de vechii sateliti Glonass M, undeva in jurul a 700 de kg (ceea ce, dupa modelul european Galileo, ar fi facilitat mutarea lansarilor de pe Proton pe Soyuz si implicit reducerea cheltuielilor pe termen lung), greutatea a crescut constant, astfel ca am ajuns in prezent la 935 kg. S-a intamplat acest lucru in parte si din cauza contextului geo-politic, cand furnizorii traditionali din Ucraina au fost exclusi din colaborarile spatiale, iar componentele respective au trebuit sa fie construite de firme rusesti.
Pana acum insa, scopul principal, de a deservi lansari duble pe racheta Soyuz, nu a fost indeplinit. Procesul de testare in orbita al generatiei K se va incheia cat de curand si este asteptat ca Rusia sa treaca direct la urmatoarea generatie, pe baza tehnologiilor testate pana acum (generatie care va fi denumita generic Glonass K2, dar care, dupa ultimele informatii va aduce platforme inca si mai mari, de peste 1.5 tone).
Glonass, GPS-ul American, Beidou-ul chinezesc si Galileo-ul european sunt in acest moment singurele sisteme de navigatie prin satelit cu acoperire globala. Lor li se adauga cateva sisteme de navigatie regionale, cum sunt cele din India sau Japonia.
Dincolo de partea economica, dezvoltarea sistemelor de navigatie este impulsionata si de componenta strategica pe care o au (ne referim aici la interconectarea cu sistemul de rachete balistice ICBM sau cu alte sisteme militare de ultima generatie).
In contextul conflictului din Ucraina va fi foarte interesant de vazut daca Rusia va alege sa introduca noul satelit in constelatia operationala sau sa il mentina ca rezerva, in asteptarea unui moment mai potrivit (avand in vedere ca sunt atatea sisteme militare care in teren mizeaza pe serviciul neintrerupt al Glonass, si orice actualizare, chiar daca este facuta cu atentie, aduce totusi o doza ridicata de risc).
Dupa cum arata situatia, cel putin din informatiile oficiale, cu doar 22 de sateliti activi si 3 care sunt in revizie, se pare ca Rusia va trebui sa isi asume acest risc.
Modernizarea sistemului de navigatie Glonass continua. A fost lansata a treia platforma Glonass K
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20201030002033
Dupa o pauza de patru ani Rusia lanseaza un nou satelit Glonass K
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20141202133944
Sistemul rusesc de navigatie prin satelit Glonass ajunge la generatia K
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110228062345
Despre sistemele de navigatie prin satelit:
http://spacealliance.ro/qa/?qa=14/ce-sisteme-de-navigatie-prin-satelit-exista-astazi
Credit Roskosmos