Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 4. In sfarsit, unda verde pentru lansare
14-07-2022 12:56
Dupa o intarziere neobisnuit de lunga pentru SpaceX, de peste o luna, racheta Falcon 9 cu indicativul B1067.5 a fost reinstalata la complexul 39A de la Cape Canaveral, de unde asteapta lansarea catre ISS.
In varful sau cargoul Dragon CRS 25, cel care a cauzat si intarzierea (dupa cum am comentat in articolul anterior in timpul alimentarii, o scurgere de combustibil din sistemul RCS de propulsie al cargoului a oprit lansarea, impunand verificarea intregului sistem).


Cargoul Dragon foloseste un sistem RCS (reaction control system) compus din 16 motoare Draco, aranjate in configuratie principal-secundar, pe baza de MMH si NTO (monomethyl hydrazine si nitrogen tetroxide oxidizer). Motoarele au fost imbunatatite permanent de SpaceX in ultimii ani, iar astazi au ajuns sa furnizeze in jur de 400 N in vidul din spatiu. Ele sunt restartabile si sunt folosite atat pentru orientare cat si pentru corectii de orbita. In jur de 1.2 tone de combustibil sunt folosite pentru o misiune normala catre ISS si inapoi pe Pamant.

CRS 25 urmeaza sa fie lansat in aceasta noapte la ora 00:44 UTC, va ajunge din urma statia ISS pe o orbita 418 km x 422 km x 51.6 grade inclinatie si va andoca la portul Harmony. Este asteptata atat recuperarea pe barja a treptei intai, cat si a celor doua calote ale capsule protectoare.
Prognoza meteo pentru Cape Canaveral indica 70% probabilitate de lansare in aceasta noapte, cu ceva nori si posibilitate de ploaie. Daca nu vom avea din nou o surpriza tehnica de ultim moment, sunt sanse bune ca CRS 25 sa zboare in sfarsit.

Misiunea este interesanta pentru noi pentru ca in cargo este incarcat si satelitul TUMnanoSAT, construit la Chisinau, de Universitatea Tehnica a Republicii Moldova.
Cargoul celor de la SpaceX il va transporta pana la ISS, de unde astronautii il vor transfera in modulul japonez Kibo si, folosind bratul robotic, conform unei proceduri standard, il vor impinge afara in spatiu, intr-o lansare foarte lenta.
Chiar daca TUMnanoSAT nu este o revolutie spatiala (discutam despre un Cubesat construit de o universitate), pentru aceasta parte a Europei, lansarea sa este simbolica pentru ca pune Republica Moldova intr-o cooperare internationala, pe un traiect catre Occident, deschizandu-i oportunitati pentru viitor. Chiar daca este doar un prim pas (plasarea in spatiu, asa cum am explicat, se va produce mai tarziu de la bordul ISS) uram mult succes echipei de la Chisinau.


Pentru publicul de limba romana, interesat de acest eveniment, vom prelua transmisia zborului si pe pagina noastra Space Alliance Live Event:
www.spacealliance.ro/live

Articole mai vechi despre TUMnanoSAT:

Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220108132800
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 2. Cateva zile pana la lansare
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220606104549
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 3. Lansare amanata pentru sfarsitul lunii
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220612002443

Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom