Noua misiune NRO pentru Rocket Lab
17-07-2022 12:43
La doar doua saptamani de la lansarea misiunii CAPSTONE, Rocket Lab s-a intors in Noua Zeelanda la Launch Complex 1, insa de aceasta data pe rampa 1A, pentru o lansare al carei beneficiar a fost oficiul american de spionaj NRO (National Reconnaissance Office).
Wise One Looks Ahead, caci acesta a fost indicativul oficial al zborului de pe 13 iulie, a avut la bord satelitul NROL-162, primul dintr-o serie dezvoltata de NRO; al doilea satelit, NROL-199, va fi lansat tot de Rocket Lab pe 22 iulie.


NRO a inceput sa foloseasca serviciile de lansare ale Rocket Lab ca parte a contractelor RASR (Rapid Acquisition of a Small Rocket) inca din 2020, doua lansari avand loc in ianuarie si iunie.
NRO nu este insa singura agentie guvernamentala client al Rocket Lab; DARPA, US Air Force sau US Space Force se regasesc pe aceasta lista.

NRO, cu un buget de aproximativ 10 miliarde de dolari pe an, este una din cele 17 agentii de securitate ale SUA, al caror buget insumat se situeaza in jurul sumei de 100 de miliarde de dolari anual (practic de 6 ori bugetul NASA).
De curand, in 2022, agentia (succesoarea lui Office of Missile and Satellite Systems infiintat in 1960 si restructurat un an mai tarziu o data cu consolidarea programului National Reconnaissance Program) a implinit 60 de ani de activitate in slujba guvernului american.
Gratie profilului sau NRO colaboreaza strans cu CIA, NSA, NGA (National Geospatial-Intelligence Agency), DIA (Defense Intelligence Agency) sau USSTRATCOM (United States Strategic Command).
NRO opereaza mai multe clase de sateliti, insa ele pot fi grupate in trei mari categorii: de observatie (optica sau radar), de comunicatie/transmisie de date si de tip SIGINT (Signals intelligence, adica interceptia comunicatiilor straine).
Oficial NRO are un personal de aproximativ 3000 de oameni.
 
O scurta istorie a NRO:
http://www.nro.gov/history/csnr/programs/NRO_Brief_History.pdf


Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom