Primul zbor orbital de pe teritoriul european, in aceasta seara, din Cornwall, Marea Britanie. Partea 1
09-01-2023 02:14
Discutam in urma cu cateva zile despre inaugurarea iminenta a Esrange Spaceport, primul centru de lansare al EU. Aminteam atunci de competitia ce se accentuase dupa Brexit, intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, cu accente in tehnologia de varf cum este si industria spatiala. Asta desi Marea Britanie a continuat sa participle in programe spatiale europene ca membru contributor al ESA si dupa 2020 cand s-a despartit de Europa (fiind al patrulea mare contributor dupa Franta, Germania si Italia, cu aproximativ 9% din bugetul agentiei pe anul trecut).

Dupa crearea propriei sale agentii spatiale, guvernul britanic a investit constant pentru asigurarea independentei industriei sale - ne amintim aici doar de sprijinul acordat operatorului OneWeb pentru a construi o megaconstelatie similara Starlinkului American, dar si sumele investite pentru a avea baze de lansare de pe teritoriul UK.

Iata ca prima lansare de pe teritoriu britanic se va intampla chiar astazi, furand startul, daca putem spune asa, europenilor, care mai trebuie sa astepte pana cand vor avea o racheta disponibila.
Sa revenim la subiectul articolului: prima misiune orbitala se va numi Start Me Up si va fi executata de compania lui Sir Richard Branson, Virgin Orbit. Avionul pe care il foloseste de obicei pentru lansarile rachetei Launcher One, pe numele sau Cosmic  Girl, a aterizat deja in urma cu cateva zile la aeroportul Newquay din Spaceport Cornwall si a fost pregatit pentru o lansare in aceasta seara.
Cosmic Girl va decola in intervalul 21:45-22:45, iar fereastra de lansare se deschide la ora 22:16. Pasagerii urmeaza sa fie lansati la bordul LauncherOne, deasupra coastei Irlandei, in intervalul 22:54-23:54. Cosmic Girl se va intoarce inapoi la baza undeva intre 00:00 si 01:00. Toate orele amintite mai sus sunt raportate la ora locala.
Intregul eveniment, preluat de pe canalul oficial Virgin Orbit., va fi transmis si de noi pe pagina Live Event a site-ului Space Alliance:
www.spacealliance.ro/live

Credit Virgin Orbit/Spaceport Cornwall

jQuery Menu by Apycom