Primul centru de lansari spatiale pe teritoriul european. Partea 2
14-01-2023 12:36
Asa dupa cum anuntam in prima parte a articolului nostru, primul centru de lansari al UE pe teritoriu european a fost inaugurat vineri 13 ianuarie in prezenta regelui Suediei, al primului ministru al tarii si al unei delegatii de inalti functionari UE, condusa de presedinta Comisiei Europe, Ursula von der Leyen.
Centrul Spaceport Esrange va functiona in cadrul complexului spatial Kiruna, operat de compania SSC (Swedish Space Corporation). 


Ca sa pastram o nota de umor, ce a fost usor a fost bifat: avem in Europa infrastructura completa a un centru de lansari spatiale, insa nu avem nici o racheta pe care sa o folosim. Iar orizontul, in cel mai bun caz, nu este mai aproape de sfarsitul anului.
Totusi, deocamdata, nici concurenta britanica nu este intr-o pozitie mai buna. Aminteam in urma cu cateva zile despre incercarea de lansare din Cornwall, cu ajutorul companiei Virgin Orbit; o incercare nereusita in final, dupa o prestatie nesatisfacatoare a rachetei LauncherOne.

Nu vom intra acum in amanunte tehnice, insa vom sublinia ca Esrange Spaceport este dedicat lansatoarelor de clasa mica si orbitelor polare; adica o parte insemnata a viitoarelor misiuni finantate de Comisia Europeana sub umbrela programelor de observare a Pamantului.
Desigur, latitudinea nordica va influenta scenariul de zbor si vom avea parte de o injectie orbitala specifica cu un unghi de zbor mic, la fel cum un factor important va fi factorul meteorologic. Vremea nordica (cu temperaturi scazute, precipitatii si vant) va ridica destule probleme operatorilor; logistica – transportul diferitelor componente pana la destinatie va fi deasemenea o provocare. 
Pe de alta parte, culoarul de zbor va fi liber, fara asezari umane sau activitati la sol pe directia de zbor, ceea ce inseamna ca nu vor fi probleme deosebite cu obtinerea permiselor de lansare.

Primul centru de lansari spatiale pe teritoriul european. Partea 1
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20230102062029

Vom continua

Credit Swedish Space Corporation
jQuery Menu by Apycom