Sirius FM6 ajunge pe orbita Pamantului
30-10-2013 07:41
Satelitul Sirius FM6 a fost lansat vineri 25 octombrie la ora 18:08 GMT de la cosmodromul din Baikonur. Pana atunci lansarea fusese amanata de doua ori, prima data pe 20 octombrie si a doua oara pe 21 octombrie, dupa aparitia unor probleme la segmentul de sol.

In ciuda acestor amanari, lansarea, deservita de ILS (divizia de servicii a lui Khrunichev Space Center) la bordul rachetei lor Proton Breeze M, a decurs fara probleme tehnice. Acesta a fost al 390-lea zbor al unei rachete Proton si al 68-lea al versiunii Proton M Breeze M. In urma cu o luna tot o racheta Proton punea pe orbita satelitul Astra 2E.
Racheta Proton ajunge din nou pe rampa de lansare
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20131001061834

Cele 6 zboruri reusite de Proton M in 2013 au fost insa umbrite de accidentul spectaculos din luna iulie cand un zbor guvernamental, operat de Roskosmos s-a sfarsit cu o mare explozie la scurt timp de la lansare.
Versiunea folosita atunci a fost Proton M Block DM si ea trebuia sa plaseze pe orbita trei noi sateliti Glonass M (indicativele Kosmos 2487,2488 si 2489). Comisia de ancheta a descoperit ca mai multi senzori de viteza au fost montati gresit de tehnicienii care au realizat integrarea rachetei in Baikonur, iar semnalele eronate trimise la calculatorul de bord au cauzat pierderea orientarii corecte si prabusirea. Mai multe amanunte in articolul nostru din iulie:

Rusia pierde inca trei sateliti Glonass, intr-un spectaculos accident in Baikonur
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130703025548


Ancheta care a urmat a avut consecinte la cel mai inalt nivel, insusi directorul Roskosmos fiind eliberat din functie.

Sa ne intoarcem insa la zborul de vineri, unul, am putea spune, obisnuit pentru Proton M. Durata lui a fost de 9 ore si 11 minute (la separarea satelitului) si a inclus 5 activari ale modulului de propulsie Breeze M, care l-au plasat in final pe Sirius FM6 intr-o orbita GTO cu caracteristicile 4126 km x 35786 km x 23.2 grade inclinatie.



De acolo, satelitul va trebui sa isi scada inclinatia orbitala si sa isi circularizeze orbita, folosind propriul sistem de propulsie, oprindu-se in final intr-o orbita GEO la 116.15 grade vest.
Trebuie spus ca aceasta este o modificare majora de operare, pentru ca Sirius FM6 trebuia in mod normal sa inlocuiasca satelitii FM1 si FM2 in flota Sirius XM. Acestia zburau in orbite HIEO (highly inclined elliptical orbit), iar FM 6 la randul sau ar fi trebuit sa adopte o orbita cu caracteristicile 23975 km × 46983 km x 63.4 grade inclinatie.

O scurta privire si asupra lui Sirius FM6. Acesta este un satelit de 6 tone, construit de SS/L pe platforma lor LS1300 si care asigura, gratie sistemului modern de propulsie R-4D (ce include 4 motoare ionice SPT-100), o durata de viata de minim 15 ani. LS1300 este una din cele mai folosite platforme comerciale:

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130121112545


Sirius XM Radio Inc., cu sediul central in New York, este unul din cei mai mari distribuitori de programe radio din SUA, cu peste 165 de canale ce acopera toate segmentele - de la divertisment, la sport, stiri, transmisii in direct etc.
Cea mai mare parte a afacerii se concentreaza pe vanzarea pachetelor media cu preturi care pornesc  de la 14.99 de dolari pe luna, compania reusind sa atinga un numar de 25.6 milioane de utilizatori.
Serviciile sunt accesibile via satelit, folosind echipamentul de decodare distribuit de companie, la frecvente intre 2332.5 – 2345 MHz (XM Radio) si 2320-2332.5 (Sirius Radio) sau via internet (folosind aplicatii speciale pentru Windows, iOS, Android sau BlackBerry).
Suplimentar se comercializeaza date de trafic, date meteo si chiar servicii specifice pentru clientii de pe ambarcatiuni, camioane, avioane etc – toate aceste servicii fiind patentate de Sirius ca marci inregistrate SiriusXM Travel Link, NavTraffic®, SiriusXM Traffic™, Nav Weather™ sau Sirius Marine™.
Sirius XM Radio Inc., fondata in 1990 de Martine Rothblatt, David Margolese si Robert Briskman (acesta din urma fost inginer NASA si arhitectul sistemului), este compusa astazi din trei companii: Sirius Satellite Radio si XM Satellite Radio-ambele din SUA, respectiv  Sirius XM din Canada (unde este actionar minoritar).
Compania a inregistrat la ultimul bilant contabil din 2012 incasari de peste 3.4 miliarde de dolari si are, dupa lansarea lui FM6, zece sateliti in flota sa comerciala. Lucrurile nu au mers intotdeauna la fel de bine. In 2009, dupa un an cu incasari sub asteptari si amenintata de perspectiva falimentului, Sirius a fost nevoita sa acceseze un imprumut de aproximativ 500 de milioane de dolari de la Liberty Media Corporation pentru restructurarea afacerii si noi investitii. Acest imprumut a fost ulterior reconvertit in actiuni, astfel ca in prezent, 50.9% din actiunile grupului Sirius XM Radio Inc. sunt detinute de cei de la Liberty Media Corporation.

Credit ILS/Sirius XM Radio Inc./ SS/L

jQuery Menu by Apycom