Spuneam intr-un articol pe care l-am publicat in luna ianuarie 2016, ca proiectul QB50 a suspendat cooperarea cu Alcantara Cyclone Space si implicita renuntat la ideea lansarii celor 50 de sateliti Cubesat ai sai la bordul rachetei Cyclone 4.
O decizie normala, venita in urma retragerii Braziliei din cooperarea pe care o avea cu Ucraina in Alcantara Cyclone Space si care lasa proiectul, cel putin deocamdata, fara un orizont clar.
Dincolo de ideea frumoasa a incurajarii unei colaborari internationale, cum a fost Alcantara, ramane insa ceva ce nu putem lasa necomentat: lipsa de viziune pe termen lung a europenilor care au girat si au mizat pe un proiect riscant, cu multe sincope inca de la inceput.
Sigur, nimeni nu putea sa prevada in urma cu cativa ani evolutiile din Ucraina, insa semne au fost si factorii de decizie ai UE ar fi trebuit sa le vada. QB50 nu este un proiect de anvergura, putem chiar sa spunem ca este o piesa mica intr-un puzzle mare, insa este ilustrativ pentru sovaiala si jocul dublu facut in Europa, atat fata de Ucraina cat si fata de Rusia, asa cum vom vedea mai departe.
In lipsa unor alternative dupa eliminarea lui Cyclone 4, satelitii constelatiei fusesera repartizati pentru o lansare de la bordul Statiei Spatiale Internationale, ISS. Ei ar fi trebuit transportati de la sol pana pe ISS la bordul unui cargou rus Progress.
Acum conducerea proiectului QB50 anunta din nou schimbari in plan. Doar 40 de sateliti vor fi mentinuti pe lista lansarii de la bordul ISS, in timp ce ceilalti 10 vor fi repartizati, in doua lansari ‘normale’ de la sol.
In acest sens QB50 a renuntat la cooperarea cu industria spatiala ucraineana si a contactat compania rusa Kosmotras, contractand doua zboruri la bordul rachetei Dnepr, aceeasi care de altfel realizase si lansarea primilor doi sateliti experimentali ai constelatiei QB50, precursorii P1 si P2.
Cate 5 sateliti vor fi lansati in fiecare din aceste doua zboruri.
Daca satelitii plasati pe orbita Pamantului direct de pe ISS vor zbura la altitudinea de 400 km si inclinatia de 52 de grade, ceilalti vor putea fi plasati in orbite polare, peste 700 de km altitudine. Dincolo de acoperirea globala diferita (cei in orbite inclinate nu vor putea vedea latitudini extreme, in special polii planetei care sunt interesanti pentru observatiile stiintifice), va fi si o diferenta semnificativa de durata de operare (maxim un an pentru cei in orbita joasa si respectiv cativa ani pentru ceilalti).
Reamintim ca pe lista QB50 sunt si cei doi nanosateliti gemeni din Romania, Robisat 1 si 2 (in nomenclatorul oficial QB50 RO01 si RO02). Chiar daca QB50 nu a anuntat public inca repartitia satelitilor intre ISS si respectiv Dnepr, autoritatile din Bucuresti responsabile de proiect (ROSA si ISS) au in mod sigur mai multe informatii si ar putea aduce lamuriri suplimentare in acest sens.
Este deci foarte probabil ca Robisat sa zboare la bordul lui Dnepr in primavara-vara acestui an. O orbita mai inalta nu ar aduce doar avantajele pe care le mentionam mai devreme, ci implica si un risc sporit, pentru ca ne reamintim de la Goliat, una din problemele de care a suferit satelitul a fost expunerea la o doza de radiatii mai mare decat fusese luata in calcul initial, si care a afectat in serie echipamentele de bord (resetarile succesive ale calculatorului de bord ce au putut fi observate in putinele date de telemetrie pe care le-a transmis satelitul).
Pe masura ce vor fi comunicate datele ferme de lansare si lista pasagerilor din fiecare zbor vom reveni cu informatii suplimentare inclusiv in sectiunea dedicata misiunii Robisat pe site-ul nostru.
http://www.spacealliance.ro/robisat/
Articole mai vechi despre QB50:
Lansarea QB50 precursor
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140621013426
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140627132215
Brazilia suspenda cooperarea cu Ucraina din proiectul Alcantara Cyclone Space, lasand pentru moment, proiectul european QB50, inclusiv misiunea romaneasca Robisat, fara lansator
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150427151014
2016 va aduce lansarea celei de a doua misiuni spatiale romanesti
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160103073429
Datele oficiale ale proiectului pe site-urile ROSA si ISS:
www.rosa.ro
www.spacescience.ro
Credit QB50/ROSA/ISS