Reteaua QB50 devine operationala
02-09-2017 14:05
Revenim in acest articol asupra constelatiei QB50 despre care am scris de mai multe ori in trecut, un subiect care pana la un punct a fost de interes pentru publicul din tara noastra. Reamintim ca Romania a inscris doi nanosateliti in acest proiect, Robisat 1 si 2.
Din motive tehnice, cei doi Robisat nu au mai ajuns pe orbita si poate ca este mai bine asa avand in vedere experienta nu tocmai reusita cu Goliat, cand, doar pentru a prinde lansarea lui Vega si a bifa misiunea, echipa s-a grabit, chiar daca satelitul nu era pregatit pentru zbor; de altfel demonstrat de realitate ulterior.

Despre misiunea Robisat
http://www.spacealliance.ro/robisat/

Inchidem aceasta mica paranteza si continuam cu subiectul articolului, QB50, care dupa indelungi sovaieli si intarzieri, a reusit sa fie lansat, pe bucati este adevarat, insa in final, toti satelitii care au trecut de teste, au ajuns in spatiu.
 
Sa incepem cu primul lot: primii 28 de sateliti ai constelatiei QB50 au fost initial transportati pe ISS alaturi de alti nanosateliti al unor universitati americane, al Air Force Research Laboratory, NASA sau Millennium Space Systems, la bordul cargoului CRS OA 7 al celor de la Orbital, cargou lansat la bordul rachetei Atlas 5 pe 18 aprilie. Despre acesta am scris la momentul respectiv:

Cygnus CRS OA7 isi incepe misiunea
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170421144035

De marime 2U, cu exceptia satelitului canadian Ex-Alta 1 care era un 3U, cei 28 QB50 erau incarcati in tuburi NanoRacks CubeSat Deployer (NRCSD). Datorita programului incarcat de pe statie, care trebuia realizat cu un echipaj incomplet de doar 5 astronauti, a durat aproape o luna pana cand satelitii au putut fi lansati.
Au fost practic doua campanii, de cate trei zile fiecare (16, 17 si 18 mai si respectiv 23, 24 si 25 mai), in care tuburile NRCSD erau incarcate in modulul japonez si, cu ajutorul bratului robotic, satelitii erau aruncati in spatiu unul cate unul. Astronautul ESA Thomas Pesquet s-a achitat cu brio de misiune, toti cei 28 de sateliti fiind plasati cu bine in orbita.
Am mai comentat in articolele noastre anterioare asupra avantajelor unei lansari controlate de pe ISS (mai ales in cazul unor platforme simple cum sunt Cubesat), fata de o lansare conventionala, de la bordul unei rachete – o lansare lina, fara perturbatii, in care satelitul se stabilizeaza imediat.




A mai trecut inca o luna de atunci pentru ca si ceilalti 8 sateliti ramasi in program sa se alature constelatiei. Ei au urcat pe orbita pe 23 iunie cu ajutorul rachetei PSLV, intr-o lansare multipla alaturi alti nanosateliti, lansare ce a avut loc de la baza spatiala Satish Dhawan Space Centre din India.


Aerospace make in India (partea 1). PSLV la un nou zbor cu zeci de pasageri
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170702061801


Numele lor : COMPASS 2 (DragSail-Cubesat, QB50 DE04), InflateSail (QB50 GB06), LituanicaSAT 2 (QB50 LT01), URSA MAIOR (QB50 IT02), NUDTSat (QB50 CN06), Pegasus (QB50 AT03), UCLSat (QB50 GB03) si VZLUsat 1 (QB50 CZ02).
 


Avem asadar deja doua luni complete de date culese de constelatia QB50. Nu vom comenta asupra lor deocamdata, pentru ca vor face subiectul unui articol separat. Insa vom spune ca intreaga constelatie poate fi vizualizata in timp real aici:
https://upload.qb50.eu/


Credit QB50



jQuery Menu by Apycom