La inceputul lunii martie, chiar inainte de izbucnirea crizei, compania RocketLab reusea realizarea primului sau test MAR (Mid-Air recovery) in campania pe care a initiat-o anul trecut pentru transformarea rachetei Electron intr-un vehicul reutilizabil.
Asa cum spuneam si in articolele anterioare, solutia lui RocketLab este diferita de cea a lui SpaceX: racheta lor fiind mult mai mica, nu permite stocarea unei cantitati de combustibil suficienta pentru o aterizare la punct fix; permite insa o reintrare controlata inclusiv o reducere substantiala a vitezei, iar greutatea redusa se transforma in avantaj, facand posibila o franare decenta in atmosfera cu ajutorul unei parasute.
Dupa ce, cele doua zboruri anterioare au confirmat ca reintrarea controlata functioneaza, urmatorul va testa sistemul de parasute, treapta intai urmand sa cada in apa si sa fie recuperata pentru a se studia in ce masura ea poate fi reconditionata si refolosita pe viitor.
Insa, cu activitatile companiei suspendate de criza Covid, el nu va avea loc in aprilie asa cum se preconiza, ci la alta data.
Insa in martie acest lucru nu era clar asa ca, RocketLab s-a pregatit pentru testul de medie altitudine: desfacerea parasutei si prinderea in aer. Doua elicoptere au participat la el, unul ridicand o treapta intai goala si dandu-i drumul in aer, celalalt asteptand pentru prinderea ei.
Sistemul nu este o noutate tehnica: inca din anii 60 NASA l-a folosit pentru prinderea in aer a diferitelor capsule, apoi Lockheed si Boeing l-au propus ca posibila solutie pentru refolosirea rachetelor lor, insa el nu a trecut mai departe de faza de demonstrator.
Testul lui RocketLab a avut loc in Noua Zeelanda, la circa 1500 m altitudine si dupa cum se poate vedea nu a ridicat nici un fel de probleme tehnice.
Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 1
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20190824135545
Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 2
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20191109012444
Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 3). 10 x Electron
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20191206120635
Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 4). Rocket Lab cumpara compania Sinclair Interplanetary pentru a-si consolida divizia de constructie de sateliti, dupa modelul SpaceX
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200320143419
Credit RocketLab