Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 8). Electron straluceste din nou, plasand pe orbita primul satelit al companiei
30-09-2020 14:31
‘I Can’t Believe It’s Not Optical’ este numele sugestiv dat misiunii cu numarul 14 realizate de Rocket Lab de la baza lor din Noua Zeelanda, Launch Complex 1, pe 31 august.
O misiune care a aratat ca ceea ce se intamplase pe 4 iulie, cand racheta Electron nu a mai ajuns pe orbita, a fost doar un incident nefericit.

Investigatia care a urmat, impreuna cu experti FAA (Federal Aviation Administration) a aratat ca accidentul de atunci a fost cauzat de un contact imperfect la un cablaj din componenta treptei a doua a rachetei. In timpul functionarii, din cauza incalzirii, conectorul s-a lichefiat producand deconectarea si oprirea prematura a motorului; implicit esecul misiunii, ansamblul reintrand rapid in atmosfera.


Un 4 iulie cu ghinion. Rocket Lab esueaza in zborul cu numarul 13
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200724233949


Reintoarcerea in serviciu a lui Electron, este o gura de oxigen care reface seria de succese a rachetei si readuce inapoi increderea investitorilor si clientilor la momentul potrivit: lansarea primului satelit al companiei - prefigurand viitoarele misiuni dincolo de orbita Pamantului si inaintea primului zbor de pe teritoriu american.



Pasagerul principal a fost satelitul Sequoia, o platforma de 100 kg a celor de la Capella Space, o companie din San Francisco. Este vorba despre un satelit SAR (Synthetic Aperture Radar), zburand intr-o orbita cu altitudinea de 500 km si inclinatia orbitala de 45 de grade, traiectorie din care reuseste sa obtina o rezolutie de sub 0.5 m.
Acesta este al doilea satelit al viitoarei constelatii a companiei, dupa ce in 2018 Falcon 9 transporta pe orbita demonstratorul tehnologic.

Al doilea pasager a fost Photon, un satelit dezvoltat in casa de Rocket Lab. Mai multe amanunte despre acesta in urmatorul nostru articol.


Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom