Rocket Lab deschide, in sfarsit, centrul sau de lansare de pe teritoriul american
04-02-2023 01:31
Spuneam in urma cu ceva timp despre intentiile companiei lui Peter Beck de a se extinde, cu al doilea centru de lansare, de aceasta data de pe teritoriu american, dupa ce, pana acum, operase zborurile sale exclusiv din emisfera sudica, din Noua Zeelanda. Dupa cum stim, Launch Complex 1 se numeste complexul de unde compania si-a inceput aventura spatiala, si de unde a realizat 32 de zboruri pana in prezent. El a fost la randul lui extins si cuprinde azi 2 rampe, 1A si 1B.

In Virginia, la ceea ce Beck a numit Launch Complex 2 compania Rocket Lab incepuse lucrari de constructie a noii infrastructuri. Este vorba despre un nou complex, langa vechiul complex 0A al Mid-Atlantic Regional Spaceport, parte din Wallops Flight Facility. Orbital Science Corporation (astazi parte din Northrop Grumman) operase in trecut rachetele sale Antares si Minotaur de acolo. Dar lista de companii din New Space, interesate de locatie, este in crestere.
Cu ceva intarziere din cauza procesului birocratic de certificare din partea autoritatilor federale, insa iata ca proiectul Rocket Lab s-a finalizat in mod reusit: pe 24 ianuarie am avut parte de un prim zbor de acolo, un succes.

Intitulat sugestiv ‘Virginia is for launch lovers’, zborul cu numarul 33 al unei rachete Electron, a avut la bord 3 sateliti ai constelatiei HawkEye 360. A fost un zbor de casa, daca putem spune asa, pentru ca producatorul satelitilor, compania din Maryland, Planetary Systems Corporation, fusese cumparata in urma cu 1 an, in decembrie 2021, de Rocket Lab.
Era vorba despre o campanie extinsa de achizitie, prin care Rocket Lab incerca sa isi asigure diversificarea portofoliului in afara serviciilor de lansare: constructia de componente spatiale, constructia de sateliti, servicii de date etc.
Cei trei sateliti Hawk 6A, 6B si 6C, cu misiunea de a monitoriza spectrul RF global, sunt parte a unui contract de lansare intre cele doua companii, care include pana in 2024, 15 platforme. Pana acum, incepand de la debutul din 2021, satelitii HawkEye fusesera lansati de rachetele Falcon 9 ale lui SpaceX.
Ei cantaresc cateva kilograme, au dimensiunile 30x30x45 cm si au montat la bord un SDR (Software Defined Radio) cu spectru de la 144 MHz la 18 GHz. Orbita folosita este una LEO, cu altitudinea de 550 km.

Revenind la Rocket Lab, compania vine puternic din urma, deocamdata nu concureaza direct SpaceX, ci mai degraba umple nisa lasata libera de Musk in domeniul satelitilor de mici dimensiuni, interesati de lansari ieftine.
Cu o capacitate de constructie sporita si doua rampe de lansare din emisfera sudica si una in emisfera nordica, Peter Beck spera sa deserveasca pana la 130 de zboruri anual, anticipand boom-ul economic al industriei New Space din anii viitori.
Nu trebuie insa sa uitam planurile sale pentru reutilizabilitate sau pentru intrarea pe piata lansatoarelor medii cu viitoarea racheta Neutron (care in paranteza trebuie spus, va avea nevoie de o rampa de lansare separata in Virginia). 
Mai mult, Rocket Lab a devenit furnizor de servicii pentru guvernul federal american (NASA, US Space Force, Space Development Agency), lansand, ne aducem aminte, misiunea Capstone si pregatind o misiune spre Marte.
Fonduri mari de investitii, dar si compania Lockheed se regasesc printre actionari.

Alte articole mai vechi despre Rocket Lab:

Rocket Lab deschide a doua baza de lansare, in SUA

Rocket Lab, la prima sa misiune pentru US Air Force

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 1

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 2

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 3). 10 x Electron

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 4). Rocket Lab cumpara compania Sinclair Interplanetary pentru a-si consolida divizia de constructie de sateliti, dupa modelul SpaceX

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 5). Primul test de altitudine medie pentru recuperarea treptei intai

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 6). Electron iese pentru prima data pe rampa de lansare a complexului american LC 2

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 7). De neoprit

Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 1. Rocket Lab castiga contractul pentru lansarea misiunii CAPSTONE 

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 8). Electron straluceste din nou, plasand pe orbita primul satelit al companiei

Rocket Lab va zbura spre Marte

Rocket Lab continua campania de achizitii, intarindu-si portofoliul in asteptarea unui an record

Rocket Lab inaugureaza a doua rampa de lansare

Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 2. Rocket Lab se pregateste pentru lansarea misiunii CAPSTONE


Credit Rocket Lab/CNN Financial

jQuery Menu by Apycom