Un nou cargou spatial ajunge la ISS
08-07-2015 12:03
Rusia a lansat vineri dimineata, la 04:55 GMT, o noua misiune de alimentare pentru statia spatiala internationala ISS, misiunea Progress M 28M. Revenita pe rampa de lansare din Baikonur, dupa accidentul de la sfarsitul lunii mai, racheta Soyuz a avut o misiune dificila: sa dovedeasca ca ceea ce s-a intamplat atunci a fost un eveniment singular si ca ramane o piesa de baza pentru sustinerea activitatilor de pe ISS.

Cu atat mai mult cu cat ingrijorarea pe plan international era la cote ridicate, in luna iunie, un alt cargou spatial (Dragon al celor de la SpaceX), fiind distrus in zbor. La sfarsitul lui 2014 un alt cargou american, al celor de la Orbital fusese deasemenea pierdut. Daca mai adaugam si ca sistemul european ATV a fost retras din activitate recent, aveam deja un tablou sumbru care justifica ingrijorarile.
Din fericire zborul lui Progress M 28M a fost fara probleme, Soyuz achitandu-se cu succes de misiune. Trebuie spus insa ca racheta ruseasca a fost folosita de aceasta data in versiunea veche Soyuz U, fata de versiunea 2 1A ce fusese folosita in mai.

Dupa un zbor de 2 zile, duminica la 07:11 GMT, cargoul rusesc a ajuns la ISS. Luni el a fost capturat de bratul automat al statiei si a andocat corect.

Cargoul spatial Progress M 27 M a reintrat in atmosfera
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150508150111
Accident al programului spatial american. Falcon 9 explodeaza la scurt timp dupa lansare
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150628114710


Credit Roskosmos


jQuery Menu by Apycom